Chiar și cu demisia Veronicăi Dragalin, reorganizarea procuraturilor specializate continuă. Astăzi la parlament au avut loc consultări publice cu privire la proiectul privind constituirea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, iar mâine acesta ar urma să fie suspus votului în primă lectură. Prezenți la consultări, deputații din opoziție au declarat că nu vor vota pentru aprobarea acestuia.
La consultările de astăzi de la Parlament, reprezentanții instituțiilor vizate au exprimat critici la adresa acestui proiect. Cei de la ministerului justiției au identificat câteva aspecte, care necesită clarificări. Una dintre principalele preocupări vizează gestionarea dosarelor aflate deja pe rolul celor două procuraturi.
Stanislav COPEȚCHI, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL JUSTIȚIEI: ”Mai cu seamă, în acele dosare penale unde au fost aplicate mai multe măsuri asiguratorii, preventive, procesuale de constrângere unde există un termen și unde trebuie să se acționeze foarte rapid.”
Reprezentanții procuraturii generale spun că noua instituție ar trebui să-și concentreze activitatea pe investigarea infracțiunilor de corupție la nivel înalt, a crimelor comise de grupări organizate și a celor care amenință securitatea statului, domenii care, în prezent, sunt gestionate de PCCOCS.
Sergiu RUSSU, ADJUNCTUL PROCURORULUI GENERAL: ”Și nu mai puțin important, considerăm noi, este investigarea infracțiunilor de fraudă limitate la infracțiunile de delapidare a fondurilor europene și cele comise împotriva companiilor cu capital de stat, în special cele care gestionează infrastructura critică a statului, cunoaștem dosare precum CFM, aeroport unde eu cred că noua procuratură trebuie să se implice.”
Pe de altă parte, Consiliul Superior al Procurorilor susține că proiectul de lege implică riscuri legate de cariera procurorilor.
Elena ROȘIOR, MEMBRU CSP: ”Transferul din procuratura specializată într-o procuratură teritorială este ca un fel de retrogradare a acestor procurori, iar retrogradarea în funcție, potrivit legii cu privire la procuratură este aplicabilă ca o sancțiune. Care ar fi norma legală la nivel național sau la nivel internațional care ne permite să facem această excepție în privința acestor procurori?”
Adjunctul procuraturii anticorupție, Octavian Iachimovschi s-a pronunțat împotriva acestui proiect care în opinia sa va ruina sistemul de justiție.
Octavian IACHIMOVSCHI, ADJUNCTUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: ”Mie nu îmi este clar de ce este necesară o procuratură specializată în Republica Moldova. 01:13:16 Vorbind în continuare ce o să se întâmple, o să fie haos, va fi un dezmăț a criminalității din motivul că nu va avea cine investiga aceste fapte. Dacă considerați că poliția se va descurca fără procurori, țin să vă dezamăgesc, nu lucrează niciun sistem din Europa doar pe sisteme polițienești. Dacă vreți să vedeți cum arată haosul, votați în a doua lectură această lege.”
Fracțiunea socialiștilor a anunțat că nu va susține proiectul în prima lectură.
Radu MUDREAC, DEPUTAT BCS: ”Prin acest proiect, în forma în care este prezentat, se subînțelege că are loc o decapitare a sistemului procuraturii. Sistemul procuraturii va intra într-un blocaj minim pentru jumătate de an și nimeni nu va da garanții ce o să se întâmple cu aceste dosare care vor ajunge la CEDO. Noi considerăm că în forma în care este prezentat acest proiect, el nu face clarități și nu dă posibilități mai ales când suntem în procedura de vetting.”
Și deputatul PAS, Olesea Stamate a declarat că nu va vota acest proiect.
Olesea STAMATE, DEPUTAT PAS: ”Opinia mea este că proiectul mai are încă foarte multe lacune, pare să fie un proces grăbit. Sper foarte mult că se va lua o pauză și vor fi regândite anumite aspecte. Eu nu cred că este soluția potrivită și asta ține de conceptul proiectului. Proiectul îmi pare foarte crud.”
Proiectul de lege a fost prezentat săptămâna trecută de PAS. Pentru început, noua instituție va avea un șef interimar, care va fi desemnat de procurorul general. Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor va organiza un concurs în care vor fi selectați procurorul șef și procurorii care vor activa aici. Numărul angajaților va fi stabilit de CSP. Ministrul Justiției a propus fuzionarea Procuraturii anticorupție și celei pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale ca urmare a recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate din 20 ianuarie.