Rezolvarea conflictului transnistrean depinde in mare masura de cum se va incheia razboiul din Ucraina, afirma expertii. Ion Tabirta sustine ca vicepremierul pentru reintegrare poarta consultari, inclusiv cu fosti negociatori, pentru a elabora o strategie sau o viziune in acest sens. Pe de alta parte, Veaceslav Ionita afirma ca Chisinaul trebuie sa aiba si un plan de reintegrare economica, avand in vedere ca in regiunea transnistreana este un alt sistem fiscal sau de asigurari sociale, de exemplu.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „- Cum vedeti dumneavoastra reintegrarea acestei regiuni, pentru ca din discutiile cu autoritatile, l-am intrebat aici pe presedintele Parlamentului, daca exista la nivel de stat o abordare a acestei probleme, un plan de reintegrare, ce se intampla cu regiunea ceea in cazul in care Ucraina castiga razboiul si va trebui ca acea zona separatista sa fie reintegrata. Inteleg ca nu exista acum acest plan, ca exista acum alte prioritati, asta spunea domnul presedinte.”
Ion TABIRTA, ANALIST POLITIC: „Eu din cate cunosc, domnul Serebrian duce consultatii destul de intense, inclusiv cu fosti negociatori, anume pentru a elabora o strategie sau o viziune, sau o abordare. Rezolvarea asta va fi una in context regional. Desigur noi avem nevoie sa se limpezeasca lucrurile. Vom sti mai exact ce va fi cu situatia regionala dupa ce se va opri razboiul, sub forma unui tratat, acord sau armistitiu.”
Ion Tabirta sustine ca formatul 5+2 a mentinut sub control situatia pana la inceperea razboiului, dar va fi cu siguranta revizuit cand va fi o claritate in regiune.
Ion TABIRTA, ANALIST POLITIC: „Este clar ca in cazul unor ostilitati militare directe, ei nu vor face fata armatei ucrainene. De aceea si rusii cumva acum nu implica sau nu fac aluzie la regiunea transnistreana sau implicarea transnistreana. Acum problema este supravietuirea economica a regiunii transnitrene. De aici si aceste permisiuni de la Moscova de a intra in acord cu Chisinaul. Chisinaul are parghie economica, ulterior desigur trebuie folosita aceasta parghie, totodata sa mergem si pe linia contextului regional politic, geopolitic, pentru ca lucrurile nu vor mai sta asa cum au stat.”
Iar Veaceslav Ionita sustine ca autoritatile trebuie sa aiba si un plan de reintegrare economica.
Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: „Imaginati-va ca noi integram RM ambele maluri. Prima intrebare, noi in 2004 am implementat sistemul de asigurari medicale. Tu integrezi tara si ai 300 de mii undeva de locuitori acolo, ce faci? Le pui deodata 9%? Noi am trecut de la 4% la 9% ne-a luat vreo 8 ani de zile. Nu le pui. Deci, trebuie sa-i treci cel putin cum a trecut malul drept. Asta inseamna ca tu la inceput trebuie sa le platesti politia de asigurare la 300 de mii de oameni. Trebuie de calculat bugetul.”
Anterior, in cadrul emisiunii In Profunzime, Igor Grosu a declarat ca autoritatile inca nu au un plan clar de rezolvare a conflictului transnitrean, precizand ca asta nu se poate intampla prin presiune, ci prin facilitati inclusiv de calatorie sau economice, astfel incat populatia de pe malul stang al Nistrului sa-si doreasca acest lucru.