Rezultatele alegerilor din România care au șocat nu doar țara vecină, dar și întreaga comunitate internațională, sunt o lecție, pentru Republica Moldova care la anul viitor va trece printr-un scrutin electoral. Analiștii susțin că cetățenii români au pedepsit politicienii, votul fiind unul de protest, lucru care nu este exclus să se întâmple și la noi la parlamentarele din vară. Clasa politică, și mai ales partidul de la guvernare, trebuie să fie conectată la realitățile din societate, problemele pe care le au oamenii și, cel mai important, la modul în care cetățenii percep lucrurile, spun experții.
Ceea ce s-a întâmplat la prezidențialele din România este un vot de protest față de politicienii care nu au făcut față nevoilor oamenilor, lucru care nu este exclus să se întâmple și în Moldova anul viitor.
Armand GOȘU, ANALIST POLITIC, ISTORIC, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: „E un vot împotriva lui Iohanis, împotriva actualei stări de lucruri din România, lumea, pur și simplu s-a scârbit, s-a săturat. Nu e atât pro-Georgescu, cât împotriva stării de lucruri din România, împotriva felului în care guvernele au gestionat pandemia de Covid, când populația a fost supusă multor restricții, fără nicio explicație, a felului în care guvernul comunică pe tema războiului din Ucraina, habar nu au românii de ce trebuie să susțină Ucraina în această confruntare și care e miza istorică a acestui război de apărare pe care-l duce Ucraina și multe alte lucruri.”
Sorin IONIȚĂ, ANALIST POLITIC DIN ROMÂNIA: „Partidele mari, deși aveau toate resursele la dipoziție, se pregăteau să guverneze nu știu câți ani, la nesfârșit împreună și să închidă jocul politic, lipsa lor de credibilitate a deschis un mare spațiu electoral, în care uite ce a ieșit.”
Din toată această situație au de învățat o lecție inclusiv politicienii de la Chișinău, afirmă analiștii.
Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC: „Principala lecție este că până la urmă clasa politică, politicienii, partidele politice, tot timpul trebuie să fie conectate la realitățile din societate și la modul în care societatea, cetățenii percep lucrurile.”
Deconectarea politicienilor de la nevoile electoratului este o mare problemă care s-a simțit inclusiv în campania pentru prezidențialele care au trecut recent, considera expertul Veaceslav Ioniță.
Veaceslav IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC: „Oamenilor trebuie să le vii cu problemele lor reale, că la noi, dacă să vorbim așa, în campania aceasta nu s-a vorbit niciun subiect real. S-a vorbit doar „Salvăm Moldova”, scăpăm Moldova și asta a fost tot, în rest, criza, locurile de muncă, migrația, cum rezolvăm? Absolut nimeni. Criza în economie, deci, societatea noastră e plină de probleme, uitați-vă, vă aduceți aminte cândva corupția era printre primele locuri în Moldova, acum observați în sondaje, s-a dus pe locul 5, 6, 7. Oamenii spun, dați-mi pace, noi nu știm cum să ieșim din iarnă, nu avem locuri de muncă, oamenii pleacă peste hotare și astea sunt problemele reale pe care noi încercăm să le ascundem.”
Politicienii trebuie să-și schimbe abordarea și e nevoie de o analiză obiectivă a problemelor reale ale oamenilor, iar soluțiile, la fel trebuie să fie reale, altfel au de câștigat partidele populiste.
Vladislav KULMINSCHI, DIRECTOR EXECUTIV, INSTITUTUL PENTRU INIȚIATIVE STRATEGICE: „Această revoltă împotriva clasei politice „mainstream” devine o tendință. Noi o vedem nu doar peste ocean, în SUA, dar o vedem practic peste tot și în Europa și acest lucru se va resimți și în Republica Moldova, fără doar și poate. Deci, noi în cadrul alegerilor parlamentare, la anul, cel mai probabil vom asista la niște surprize destul de serioase și cel mai probabil vom avea jucători noi în Parlamentul Republicii Moldova. Pentru că, ca și în cazul României, cetățenii din Republica Moldova, alegătorii din Republica Moldova nu sunt foarte fericiți practic cu toate partidele „mainstream” din Republica Moldova.”
De fapt, în Republica Moldova au fost deja semnale care ar fi trebuit să pună în gardă partidul de guveranre. Un vot de protest față de acțiunile sau inacțiunile PAS a fost la alegerile locale de anul trecut, dar și la referendumul și prezidențialele din acest an, subliniază analistul Ion Tăbîrță.
Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC: „Cei de la PAS cumva au trecut prin ceva similar cum au trecut PSD-ul sau PNL-ul la alegerile prezidențiale. Cei de la PAS, dacă nu-și vor face propria evaluare și nu vor schimba anumite lucruri, nu vor învăța lecțiile, inclusiv de la referendum și inclusiv la ceea ce a fost în România, atunci ei riscă să ajungă în opoziție. Ei vor pierde alegerile, dar cel mai important cei de la PAS trebuie să înțeleagă că, mai presus de miza personală acestui partid este continuitatea parcursului european.”
Veaceslav IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC: „Politicienii noștri care se cred mari și tari și acum unii s-au crezut mari și tari și au primit așa un bobârnac drept în frunte, au fost alegerile, s-au speriat, au spus că vor face remanieri mari în guvern, am auzit atâtea, eu deja stăteam și mă gândeam că nu o să dorm vreo trei săptămâni și o să tot comentez ce lucruri mari o să se întâmple. Și la urmă s-au liniștit, au zis că lasă că poporul ăsta o să înghită și chestiunea aceasta și dacă noi tot ne jucăm așa cu oamenii că o să înghită una, o să înghită a doua, la un moment dat o să îți spună, hai poate te mai duci oleacă de aici.”