Referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană s-a desfășurat pe fondul unui amestec fără precedent din partea Rusiei și a interpușilor săi, acuză UE. Asta în timp ce Ministerul de Externe de la București și-a exprimat preocuparea față de ingerințele masive, sistematice coordonate de vectori din Federația Rusă în alegerile din Moldova

Publicat:22.10.2024, 21:39

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a "lucrat energic" în acest sens. Asta a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe într-un comunicat emis după publicarea rezultatelor finale ale referendumului. Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată că democraţia din această ţară rămâne puternică în pofida încercării Rusiei de a o submina, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională a SUA. Cu toate acestea, rezultatul la limită al referendumului pro-european este mai strânse decât s-au așteptat unii.   

Siegfried MUREȘAN, EUROPARLAMENTAR: „Rezultatul pare strâns, chiar mai strâns decât ne-am așteptat dar trebuie să ținem coont de condițiile în care a fost obținut. O Federație Rusă extrem de agresivă, care a folosit dezinformare, știri false, propagandă și alte mijloace prin care a încercat să influențeze rezultatul votului.”

De altfel votul din această duminică privind aderarea la Uniunea Europeană s-a desfășurat pe fondul unei „ingerințe fără precedent” din partea Rusiei și a interpușilor săi, acuză UE. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut să sublinieze că rezultatul strâns a fost consecința unor trucuri murdare rusești și a insistat că Bruxelles-ul va continua demersurile pentru aderarea Moldovei la blocul comunitar.

Peter STANO, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL COMISIEI EUROPENE: “Moldova a fost pusă în fața unei intimidări fără precedent și implicare a Rusiei și a oamenilor ei în cadrul acestor doua voturi importante.”

România, la fel, și-a exprimat îngrijorarea puternică faţă de ingerinţele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federaţia Rusă.  În replică purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe  Maria Zaharova, spune că Moscova nu s-a implicat niciun moment în afacerile interne ale Moldovei și argumentează asta prin simpla aruncare de acuzații generice la adresa întregii lumi civilizate, care ar fi deturnat voința locuitorilor din Moldova.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.