S-au îmbrăcat în straie populare, au pregătit cele mai gustoase bucate tradiționale și au mers la primul festival al portului popular, organizat la Feștelița. Alaiul cu muzică și voie bună a adunat lume frumoasă din toate satele din Ștefan Vodă. Îmbrăcați în costume populare și acompaniați și de instrumentiști, oamenii s-au unit în hore și au celebrat ia...ca la sud.

Publicat:01.07.2024, 23:10

Îmbrăcați în cele mai frumoase costume populare pe care le au încă de la bunei, locuitorii raionului Ștefan Vodă și-au dat întâlnire la un alai de zile mari.

„E o rochie din moși strămoși, lăsată de la bunica mea. Va rămâne peste ani din generație în generație și credem că vom lăsa o ladă de preț pentru urmașii urmașilor noștri.”

„E o frumusață pentru noi și suntem deosebiți pentru că suntem români.”

Din Volintiri, Brezoaia, Talmaza, Căplani sau Crocmaz, sătenii au adus la festival cântece și dansuri din popor.

„Să fiu eu sănătoasă și mai departe, iar tradiția trebuie păstrată.”

“Avem cântece frumoase și ne bucurăm că am fost poftite. Ansamblul nostru e frumos și noi suntem frumoase.”

Alaiul a ajuns până în parcul central din Feștelița. Acolo, meșterii populari din sudul țării și-au prezentat măiestria, organizând ateliere în aer liber.

„Țesem niște catrințe pentru copii. Războiul e funcțional, cp lucrăm cu el. Aceasta e suveica, prin care trecem firul.”

„Înainte de a țese un brâu, aplicăm urzala. Un fir trebuie să fie tras prin iță, iar altul să rămână în afară.”

„Am improvizat nunta moldovenească, cum era odinioară. Este mirele, mireasa, părinții, starostele, Păcală și Tândală, ca să înveselească oaspeții, căruța.”

Iar gospodinele au întins mese cu bucate tradiționale.

„Ce-am pregătit. Am pregătim mămăliguța noastră, cu brânză și friptură, cighiri, cârnaț de casă. Toate sunt făcute de gospodinele de la Ștefănești.”

Festivalul a adunat zeci de vizitatori, care și-au amintit de vremurile de odinioară.

„Ne place tare mult, eu de mic copil am cântat și am dansat. De cum am auzit muzica, am alergat, că mă furnică călcâiele.”

“E foarte importantă tradiția iei naționale și a portului, pentru toți moldovenii. Ne mândrim cu ia că putem să purtăm așa costum frumos, brodat.”

Nicolae TUDOREANU, PRIMAR FEȘTELIȚA, ȘTEFAN VODĂ: „Portul popular identifică naționalitatea noastră de milenii, iar odată ce va dispărea riscăm să ne pierdem identitatea națională. Toate sunt legate între ele, iar mărturirea portului național prin generație este o datorie a tuturor românilor din întreaga lume.”

Festivalul portului popular de la Feștelița, Ștefan Vodă se află la prima ediție și a fost organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.