Timp de 5 zile 25 de salvatori și scafandri moldoveni, învață de la colegii lor din Cehia practici de intervenție pe apă. Le sunt demonstrate noi tehnici și posibilități mai rapide de salvarea a oamenilor de la înec, cum să acorde primul ajutor medical sinistraților în caz de inundații,  dar și tehnici de salvare de pe poduri, dar și din vehicule. Astăzi angajații IGSU au exersat misiuni de salvare pe apă cu ajutorul bărcilor pe lacul de la Ghidighici.

Publicat:01.10.2024, 18:07

Îmbrăcați în echipamente moderne și cu bărci noi, mai mulți salvatori din întreaga țară au pus în practică tot ce au învățat cu o zi mai devreme de la colegii lor din Cehia.

Acest scenariu prevede că salvatorii trebuie să scoată din apă o persoana cu ajutorul unei funii.  

Dumitru ȘCACUN, SALVAMAR, CIMIȘLIA:  „Cu ajutorul funiei este un salvator ce se deplasează la victima care deja își pierde controlul. Și pentru ca să-l tragă mai ușor la barcă, el când a ajuns oferă un semnal, lovește peste cap, ne arată nouă că este gata și noi când tragem de funie, îl tragem cu tot cu victimă și pentru salvator este mai ușor.”

David NUNAIAN, POMPIER, CEHIA:  „Noi am adus băieților trei tipuri de bărci, cele mai ușoare sunt utilizate pentru intervenții rapide pe ape stătătoare sau râuri. Cele medii din metal se folosesc de cele mai deseori în cazul inundațiilor. Și cele mai mari, care se folosesc atunci când știm că vom fi mult timp pe apă.”

Andrei BOȘCAN, POMPIER, ANENII NOI:   „Intrarea și salvarea pe apă cum se face corect, cum se folosește o funie și cum se salvează un om, prin ce metode.” 

Nicolai BULATOV, POMPIER:  „La aceste lecții noi am învățat metodele mai rapide, mai ușoare, cum să intervenim și salvăm persoanele de la înec.”

Și chiar dacă afară a fost frig și apa la fel destul de rece, noul echipament este foarte confortabil pentru intervenții, spun salvatorii.    

Nicolai BULATOV, POMPIER:  „Este un echipament impermeabil, care te simți comod în apă. Este termoizolat. Nicidecum nu te poate trage la fund pentru că este aceasta vestă specială. Astfel de costume nu sunt în cadrul secției în care activez.”

Instruirile sunt desfășurate de o echipă de 10 experți din Republica Cehă, recunoscuți pentru experiența lor vastă în domeniul salvării pe apă. Cursul este organizat cu suportul Agenției Cehe pentru Dezvoltare în cadrul Proiectului „Îmbunătățirea pregătirii și competenței salvatorilor și pompierilor moldoveni”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.