Sărbătorile pascale înseamnă bucuria reuniunii cu familia, dar și mese copioase. Atenție, însă, la ce și cât mâncați, în special cei care au ținut post, avertizează nutriționiștii. Specialiștii vin cu sfaturi pentru a evita excesul alimentar care poate crea disconfort și indigestie.  

Publicat:04.05.2024, 19:48

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Organismul are nevoie în mediu de 7-14 zile pentru a-și adapta întreg pachetul de enzime și în general procesele digestive, de la alimentația de post, la alimentația animalieră.”

Astfel, reintroducerea produselor de origine animală se va face treptat și în cantități mici, începând cu lactatele, ouăle și peștele.

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Totodată aici se vor regăsi fructele, legumele, verdețurile de sezon, salatele care sunt asezonate cu ulei presat la rece și nu cu maioneză. După care ulterior pe parcursul săptămânii se vor adăuga mai întâi carnea de iepure, de vită și de pasăre, după care ulterior doar la sfârșitul săptămânii luminoase, se va adăuga mielul tradițional, porcul și laptele, pentru că sunt 3 produse care se digeră cel mai greu.”

Nutriționistul recomandă să nu consumăm mai mult de 1-2 ouă pe săptămână, în cazul în care am ținut post, iar dacă nu, maxim 6 ouă pe săptămână. Nici cozonacul nu trebuie mâncat în exces.

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Cozonacii se pot consuma după o masă principală, dar cu condiția că la această masă nu am amestecat de toate, pentru că este un șoc pentru organism. Ideal, el se va consuma la dejun, după ce am mâncat ouă sau produse bogate în proteină, pentru ca glicemia sau zahărul din sânge să nu urce foarte mult, și nu uităm de porții, nu mai mult de 100-150g de cozonac.”

Cumpătare este regula de aur și în cazul consumului de alcool.

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Orice cantitate de alcool este un factor de risc pentru comportamente nocive. Este important să înțelegem că limita maximă ar fi o porție standard de alcool pentru femei, și 2 pentru bărbați. O porție ar fi 125 ml de vin, 300 ml de bere și 40 ml tărie. Și nu uităm după consumul de alcool să ne hidratăm corespunzător.”

Specialiștii recomandă să repartizăm consumul de alimente în 5-6 porții pe zi, iar o porție să nu depășească 350-400 de grame. Și, după ce ați savurat din bunătățile de pe masă, faceți o plimbare în aer liber.

Maria-Victoria RACU, MEDIC NUTRIȚIONIST: „Să nu uităm după fiecare alimentație să facem efort fizic, pentru că este important pentru digestie, să ne hidratăm corespunzător. Nu ne culcăm deodată după ce mâncăm, pentru că sfincterul stomacal nu rezistă acestei presiuni, și respectiv putem să ne întâlnim cu regurgitație, cu senzația de arsură în esofag.”

Indiferent ce punem pe masă, nutriționiștii recomandă, întâi de toate, moderația, pentru a evita problemele cauzate de excesul alimentar și a ne putea bucura de sărbătorile pascale.