Rusia nu spune clar dacă după 1 ianuarie va mai livra gaz în regiunea transnistreană. Dacă Ucraina va interzice tranzitul pe teritoriul său, rute alternative sunt, prin Turcia, dar Moscova impune condiții. Vrea ca Chișinăul să achite datoria istorică, pe care autoritățile noastre nu o recunosc. Așadar, riscul ca stânga Nistrului să rămână fără gaze în plină iarnă este real, ceea ce va crea o criză energetică și umanitară.

Ultimul update: 27.11.2024, 23:31 Publicat:27.11.2024, 11:57

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Scenariul de o criză pe malul stâng este foarte realist, noi acum nu avem certitudinea ca vor fi gaze pentru malul stâng și daca vor fi. Lucrăm cu partenerii internaționali, pentru că aici noi nu vom putea, cu certitudine să ne descurcăm, fără sprijinul partenerilor externi.”

Autoritățile afirmă că se pregătesc serios de o posibilă criză, în condițiile în care vizita de la Sankt Petersburg s-a încheiat fără niciun răspuns clar din partea Gazprom.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Posibilitate tehnică există, rută alternativă există, tot ce trebuie există, întrebarea este dacă există voință politică din partea Gazprom. Evident că subiectul livrărilor de gaze pe malul stâng nu este un subiect strict comercial.”

Deși potrivit lui Parlicov, conform contractului Gazprom trebuie să livreze gaz până la hotarul cu Republica Moldova, concernul ar fi impus niște condiții.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Întrebarea tranzitului prin Ucraina nu ține de partea moldovenească. Dar, ei au solicitat să discutăm cu partea ucraineană să-i convingem ca să continue acest tranzit. Noi am discutat cu partea ucraineană și anterior și noi înțelegem că decizie posibil să fe luată în ultimul moment.”

Chiar dacă se exclude tranzitul prin Ucraina, există alternativă prin Turcia, subliniază Parlicov, dar și aici Gazprom a înaintat anumite condiții. Concernul rus a solicitat achitarea pretinsei datorii istorice a țării noastre pentru gaze, care ar fi de 709 milioane de dolari. Chișinăul, însă, nu o recunoaște și acceptă suma de aproximativ 8 milioane de dolari drept datorie.

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Noi considerăm că nu este corect să legi livrările pe malul stâng, să condiționezi livrările pe malul stâng de rezolvarea unei probleme, unei datorii istorice pretinsă, chiar dacă nu recunosc auditul.”

Acum Republica Moldova așteaptă un răspuns concret de la Gazprom la subiectul livrării gazelor în stânga Nistrului. Având în vedere incertitudinea legată de poziția finală a Rusiei, autoritățile de la Chișinău iau în cacul cel mai pesimist scenariu – o criză provocată de lipsa gazului în regiunea transnistreană care asigură 80 la sută din necesarul de energie al țării

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Asta înseamnă că noi va trebui să achiziționăm energie electrică din altă parte și să majorăm prețurile la energie electrică. Noi putem aduce gaze pentru regiunea transnistreană, există posibilitatea tehnică și comercială, dar costurile astea vor trebui achitate. - Cine o să achite aceste costuri? - Atât cât poate, trebuie să achite partea transnistreană și mai departe împreună cu partea transnistreană să dialogăm cu partenerii internaționali să vedem cine ne poate oferi acest sprijin.”

Pentru a acoperi necesitățile de gaz ale Transnistriei este nevoie de aproximativ 400 de milioane de euro anual, a precizat Parlicov.