Respiram aer poluat in capitala, arata aplicatiile de monitorizare a calitatii aerului. Nivelul de emisii nocive ar depasi de cateva ori norma admisibila. Expertii de mediu afirma ca principala sursa de poluare sunt combustibilii utilizati pentru incalzirea locuintelor si emisiile de carburanti de la transportul rutier. Totusi, Ministerul Mediului recomanda oamenilor sa nu se alarmeze.

Publicat:03.01.2023, 19:23

De cateva zile, indicele calitatii aerului in capitala este alarmant, depasind de doua sau chiar de trei ori norma admisibila. Mai multi locuitori ai orasului au scris mesaje pe retelele sociale adresate autoritatilor in care cer explicatii si solutii.

 „Miroase a ars, a... nici nu stiu cum sa zic, a pacura miroase, nici nu poti respira acolo la Ciocana. Uitati-va ce intunecat aici se vede. 

- De cate zile simtiti iata asa mirosul asta? 

- De cand au inceput a incalzi cu pacura asta. De atunci la Ciocana e imposibil de deschis un geam sa vina aer curat.”

 „- Atatea masini in oras, se inmultesc si se inmultesc, sigur ca aerul se schimba. 

- Aerul e rau, chiar si sa rasufli uneori e greu. 

- Cand erau putine masini era cu totul altfel, dar acum ia uitati-va cate motoare.”

„Miros de fum, sigur ca am simtit, cand deschid geamul. Nu te simti bine, sanatatea, te doare capul.”

Ministerul mediului a confirmat ca nivelul de poluare a aerului in municipiul Chisinau se mentine ridicat.

Potrivit autoritatilor, motivele care au contribuit la acumularea poluantilor in aer ar fi vremea neobisnuit de calda pentru aceasta perioada a anului, vantul slab si prezenta cetii. 

Ministerul Mediului: „De asemenea, aceasta depasire semnificativa este conditionata si de nivelul ridicat al traficului rutier din unele sectoare, fumul si funinginea de la incalzirea locuintelor si din zonele industriale. Indicatorii sunt permanent monitorizati de Agentia de Mediu, care recomanda sa nu ne alarmam" ,scriu cei de la ministerul Mediului intr-un comunicat.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „De ani buni, sursa principala de poluare a aerului in capitala este transportul rutier. Expertii spun ca numarul de masini care aglomereaza strazile principale ale orasului ar trebui sa fie redus macar in jumatate, astfel incat aerul sa fie mai curat. Asta ar insemna parcari construite la marginea orasului.”

Vlad GRABA, EXPERT DE MEDIU: „Trebuie sa renuntam la constructia parcarilor in centrul Chisinaului, sa reorientam tot transportul care vine din toate partile sa mearga pe drumuri de ocolire. Un sir de masuri suplimentare, parcari de interceptare la intrarile in oras, despre care se vorbeste de mult, dar foarte putin se face.”

Totusi, acum o sursa in plus de poluare este fumul de la incalzirea locuintelor.

Vlad GRABA, EXPERT DE MEDIU: „Aparitia in Chisinau a sute de noi cazangerii cu diferit combustibil, nu tot timpul ecologic. Deci, gazul nu se mai utilizeaza. Deci, se utilizeaza pacura, chiar lemnul si in multe cazuri anvelopele uzate.”

Ecologistul Vlad Graba afirma ca autoritatile trebuie sa intervina cu masuri mai dure in acest sens.

Vlad GRABA, EXPERT DE MEDIU: "Trebuie de depistat acei agenti economici care utilizeaza combustibil necalitativ si a-i impune pe acesti agenti economici sa renunte.”

Iar daca vorbim de solutii, atunci una ar fi sa revenim la utilizarea resurselor ecologice de incalzire, ceea ce ar genera noi scumpiri a agentului termic, si sa fie redus de cel putin doua ori numarul masinilor in oras.

Potrivit Ministerului Mediului, incepand de astazi, Inspectoratul pentru Protectia Mediului efectueaza verificari pentru identificarea companiilor care in procesul de incalzire ard pneuri, uleiuri uzate sau deseuri din plastic, in vederea atragerii la raspundere a acestora.