Moscova poarta responsabilitatea pentru cetatenii rusi din Transnistria, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:28.03.2023, 21:56

Mandatul contingentului rus de mentinere a pacii din stanga Nistrului isi pastreaza pe deplin actualitatea, a punctat oficialul rus intr-un interviu acordat marti agentiei ruse de presa de stat TASS.

"In Transnistria traiesc, din cate stiu, 250.000 de cetateni rusi. Bineinteles, suntem responsabili pentru ei", a declarat ministrul rus.

"In primul rand, este vorba de contingentul nostru de mentinere a pacii si de grupul de trupe care pazeste uriasul depozit de munitii din Kolbasna", a adaugat Lavrov, referindu-se la Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) , format din ramasitele Armatei a XIV-a a URSS.

"Noi avem un mandat convenit la vremea respectiva de toate partile", a afirmat Lavrov, subliniind ca "noi credem ca acest mandat isi mentine pe deplin actualitatea si ne vom ghida dupa el".

Lavrov acuza Kievul ca ar incerca sa se amestece in situatia din Transnistria

In acelasi interviu, Lavrov a acuzat Kievul ca ar incerca sa se amestece in situatia din Transnistria, inclusiv prin utilizarea fortei.

"Conducerea ucraineana joaca un rol foarte negativ, subversiv, deoarece a luat fara echivoc partea Chisinaului si sustine in toate modurile posibile aspiratiile belicoase ale acestuia, aspiratii distructive fata de Transnistria, incalcand statutul sau de mediator in formatul de negocieri '5+2'", a declarat Lavrov.

Potrivit acestuia, Ucraina ridica fortificatii la granita cu Transnistria, aratandu-se gata sa se amestece in situatia de acolo, inclusiv militar, conform TASS.

"Daca vorbim despre situatia in general din Transnistria, desigur, aceasta s-a degradat ca urmare a politicii pe care guvernul moldovean, condus de presedintele [Maia] Sandu, a decis sa o urmeze. Aceasta politica este vadit antirusa, antitransnistreana, daca vreti", a declarat Lavrov in interviul pentru TASS.

Evocand legea impotriva separatismului, votata recent la Chisinau, ministrul rus de externe a declarat ca Moscova " nu vede sentimente separatiste in Transnistria". "Vedem la conducerea transnistreana o dorinta puternica de a pune in aplicare acele acorduri care au fost incheiate in formatul '5+2', care au ca scop o solutionare deplina, reciproc acceptabila privind statutul Transnistriei", a afirmat seful diplomatiei ruse.

Serghei Lavrov a spus ca formatul de negocieri '5+2' (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia si OSCE, plus UE si SUA, ca observatori) este in esenta inghetat.

"In mare masura, la acest lucru a contribuit politica Occidentului, care a decis sa ia 'reglementarea' in propriile maini, sa impuna aceasta reglementare Tiraspolului si sa sustina pe deplin politica de confruntare, mioapa si de blocaj a presedintelui Sandu", a declarat Lavrov.

Chisinaul si Occidentul acuza Rusia de un "razboi hibrid"

Acest interviu apare in contextul in care Chisinaul si Occidentul acuza Rusia de un "razboi hibrid" in Republica Moldova pentru destabilizarea situatiei cu scopul de a bloca parcursul european al republicii.

La 12 martie, politia de la Chisinau a anuntat arestarea membrilor unei retele pe care o suspecteaza ca ar fi orchestrata de Moscova. Se presupune ca, pentru destabilizarea situatiei, acestia urmau sa organizeze tulburari in timpul manifestatiilor antiguvernamentale care zdruncina de mai multe luni capitala Republicii Moldova.

SUA au acuzat Moscova ca "incearca sa slabeasca guvernul Republicii Moldova", cu scopul de a instala un guvern favorabil cauzei sale, conform AFP si Reuters.