În această săptămână, când țara noastră a fost cuprinsă de un val de vânt și ploi puternice, serviciul unic de urgență 112 a fost suprasolicitat. Din cele circa 30 de mii de apeluri înregistrate, jumătate au fost non-urgente. Oamenii au sunat pentru că nu aveau internet sau lumină și pentru că le-au fost inundate grădinile sau beciurile. În acest sens operatorii îndeamnă moldovenii să fie responsabili atunci când telefonează la 112 pentru că în tot acel timp, pe linia de așteptare pot fi persoane care sunt în pericol real.

Publicat:15.06.2024, 17:13

Acestă săptămână a fost una de foc pentru operatorii 112.

„În deosebi ziua de 11 iunie. Între orele 22:00-23:00 s-au înregistrat 750 de apeluri intrate pe oră.”

Iar dintre acestea jumătatea nu prezentau o urgență reală.

Operatorii spun că în această săptămâna, când țara a fost prinsă într-un cod galben de instabilitate atmosferică, oamenii au sunat la 112 din diferite motive, care nu țin de competența serviciului de urgență.

Daniel MUNTEANU, ȘEF DE TURĂ, 112:  „În orașul Chișinău și Bălți, locatarii etajelor superioare sunau, ne numeau cu cuvinte urâte fiind că le curge apa în casă din cauza ploilor, le explicam sunați la primărie. Ne telefonau într-un fel indignați de faptul că sunau la cei de la rețele electrice și acolo nu se răspundea.”

Mihail AMBROCI, OPERATOR 112:  „Că s-a întrerupt lumina, asta nu ține de competența noastră. Arbori doborâți, că nu-i intenet am avut, iată nu-i lumină și nu-i internet.”

În această săptămâna au fost înregistrate circa 30 de mii de apeluri la 112, dintre care jumătate au fost non-urgente.

Ana CARPOVICI, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL 112:  „În acest context numărul acesta a crescut cu 10-20% și asta a afectat munca operatorilor și au avut un ritm de muncă alert și încărcat pentru a asigura recepționarea urgențelor cetățenilor și au încercat să ia legătura cu instituțiile responsabile de aceste sarcini și atunci se pierdeau secunde valoroase în detrimentul oamenilor care sunt puși în pericol.”

În acest sens, cei de la 112 îndeamnă oamenii să apeleze serviciul unic de urgență atunci când viața este pusă în pericol sau când este nevoie de intervenția poliției, a pompierilor sau a medicilor.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.