Si-a pus pe roate o afacere profitabila acasa cu ajutorul investitiilor europene. Vorbim despre unicul producator de pomusoare din raionul Causeni, care are o plantatie impunatoare de coacaza neagra. Agricultorul culege roada doar cu ajutorul unei combine, iar datorita intreprinderii sale de sortare, ambalare si congelare a pomusoarelor, ofera zeci de locuri de munca acasa.
In apropiere de satul Leuntea, Causeni, pe o suprafata de 35 de hectare, se intinde o plantatie de coacaza neagra. Pentru ca este sezonul pomusoarelor, in camp a inceput deja procesul de culegere. Doar ca printre randurile de tufe de coacaza nu se vede nici zare de om. Asta pentru ca roada este culeasa cu ajutorul unei combine agricole, care inlocuieste practic suta la suta munca manuala.
„In locul acestei combine trebuia sa fie circa o suta de oameni ca sa strangem asa coacaza. Un om poate sa stranga pe zi cel mult o suta de kilograme, dar combina de dimineata pana acum a strans deja 2 tone si jumatate.”
Combina poate strange intr-o singura zi pana la 8 tone de pomusoare. Ulterior, toata recolta culeasa este transportata la depozitul care se afla in apropiere de plantatie.
Agriultorul care ingrijeste plantatiile are si cateva soiuri de zmeura si mure, aduse de peste hotare. Iar pentru a avea o roada bogada, tufele sunt prelucrate cu grija si udate printr-un sistem de irigare prin picurare.
Mihai REVENCO, FERMIER DIN SATUL LEUNTEA: „La fiecare cultura trebuie sa respecti tehnologia. Planta este ca un copil, trebuie sa o educi, sa o maturizezi. Ii dam ingrasaminte, o stropim.”
Dupa ce a fost culeasa roada, aceasta este transportata la intreprindere, unde localnicii angajati acolo o sorteaza, ambaleaza, congeleaza si depoziteaza.
Oxana SIRGHI, ADMINISTRATOAREA INTREPRINDERII: „La noi procesul de congelare consta in faptul ca orice materie prima este spalata, apoi trimisa la congelare, dupa toata materia prima este adusa la linie unde este impachetata si transportata la cumparator.”
Intreprinderea a fost construita cu ajutorul investitiilor europene si a oferit zeci de locuri de munca pentru tinerii din satul Leuntea si din localitatile din preajma.
„E foarte bine ca nu trebuie sa plecam peste hotare.”
Agricultorul sustine ca din 2017 aplica la programe europene, care ofera ajutor prin granturi producatorilor agricoli de la noi din tara pentru dezvoltarea afecerilor. Astfel, prin investitii europe si propria contibuitie barbatul reuseste sa castige anual dintr-un singur hectar de plantatie zeci de mii de lei. Cea mai mare parte a recoltei din Causeni este exportata in Europa.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.