A fost cea mai scurtă zi din an marcată de solstițiul de iarnă. Durata zilei, la noi, a fost de 8 ore și 50 de minute și urmează cea mai lungă noapte a anului. Solstițiul de iarnă este sărbătorit cu ceremonii interesante sau de-a dreptul bizare în mai multe locuri de pe pământ.

Publicat:21.12.2024, 10:21

21 decembrie marchează momentul în care, în emisfera nordică, ziua începe din nou să se lungească, la finalul celei mai lungi nopți din an. În Canada și SUA, popoarele indigene  spun că este o zi perfectă pentru meditare.  

„Pentru noi este o dovadă a trecerii la un alt anotimp. Este timpul să ne oprim, să reflectăm și să mergem în direcția spiritului.”

În emisfera sudică a Pământului, acest solstițiu marchează începutul verii astronomice. Pe malul Nilului, în Egipt, turiști din toată lumea se adună an de an pentru a surprinde un moment inedit. Egiptenii spun că doar în această zi soarele se aliniază perfect la răsărit cu zidurile unui faimos templu. 

De altfel, solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice și în Europa: de exemplu la Stonehenge, în Anglia. Acolo sute de turiști și localnici s-au adunat pentru a întâlni răsăritul cu dansuri și cântece.

Situl Newgrange din Irlanda a fost construit în așa mod încât structura sa se aliniază perfect cu soarele în această zi, spun cercetătorii.  

Pe de altă parte, potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge ar fi fost ridicate în jurul anului 2050 înainte de Hristos. Se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anumit unghi. În alte colțuri ale lumii se consideră că în această zi Marea Zeiţă dă naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor.