Desi s-a anuntat anterior ca va fi lansat pana la sfarsitul lunii ianuarie, este februarie, iar sistemul electronic pentru inregistrarea transporatorilor inainte sa mearga la vama e inca in asteptare. Andrei Spinu sustine ca sistemul e gata, dar... nu mai sunt cozi, asa ca va fi lansat atunci cand acestea se vor forma din nou. Ministrul recunoaste insa ca parcarile speciale care se amenajeaza pentru transpotatorii straini, inca nu sunt gata.

Publicat:04.02.2024, 15:50

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Ceea ce facem noi la minister este sa elaboram acel mecanism de programare la trecerea frontierei ca sa nu avem aceste asteptari in coada acolo, dar  transportatorii sa stie exact cand sa se porneasca ca sa nu fie nevoiti sa accepte cate 6-7 zile. - Cand va fi gata? - Planificam sa-l lansam in luna ianuarie.”

Asta spunea Andrei Spinu in decembrie cand se cereau solutii pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei cu Romania, dupa ce soferii s-au plans ca stau si cate 7 zile in coada, fara conditii elementare de igiena. La distanta de o luna, Andrei Spanu spunea ca sistemul electronic de programare e in proces de testare si ca pe parcursul lunii ianuaria va fi lansat.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „Acum facem testarile sistemului electronic si pregatim parcarile pentru implementarea lui. Asa cum am spus, pe parcursul lunii ianuarie cred ca vom fi in situatia in care sa fim gata pentru lansarea lui.”

A trecut si luna ianuarie, iar planurile s-au schimbat, potrivit lui Andrei Spinu.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „- Sistemul electronic pentru transportatori, e sfarsitul lunii ianuarie astazi. Cei-i cu el? La ce etapa e? Cand il lansati? - Noi suntem gata doar ca personal am trecut pe la doua puncte de trecere a frontierei, nu avem randuri la etapa actuala. Deci, nu este sens sa anuntam implementarea acum a randului electronic pentru ca nu avem randuri.”

Ministrul infrastructurii sustine ca programul va fi lansat in cazul in care se vor forma din cozi in vami.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  „- Parcarile sunt gata? - Parcarile se amenajeaza in timp util. Noi evaluam cam saptamanal care este situatia si imediat ce vom vedea ca este nevoie, vom accelera acest lucru.”

Spanu nu a oferit detalii despre costuri nici de aceasta data, precizand ca o va face cand programul va fi lansat. Responsabilii de la serviciul vamal ne-au spus ca traficul de camioane la punctele de trecere a frontierei s-a redus in ultima perioada, odata cu protestele fermierilor si camionagiilor din tarile europene.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.