La trei saptamani de cand a fost deschisa pentru circulatie, soseaua de ocolire a localitatii Bahmut din raionul Calarasi a fost data astazi in exploatare. Mai multi oficiali, printre care vicepremierul si ambasadorul UE in Moldova, au anuntat finalizarea lucrarilor care au costat 8 de milioane de euro, bani oferiti sub forma de grant de Uniunea Europeana.
Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE IN REPUBLICA MOLDOVA: “Buna dimineata, imi face o mare placere sa inauguram astazi drumul de centura Bahmut.”
Drumul de ocolire a localitatii Bahmut, care scurteaza timpul de deplasare a soferilor spre frontiera cu Romania, are o lungime de peste sase km.
Sergiu BEJAN, DIRECTORUL ADMINISTRATIEI DE STAT A DRUMURILOR: “Inchipuiti-va ca pentru fiecare minut de traversare a acestui traseu s-a consumat un an de executie, de munca, de efort a echipei.”
Soseaua are doua benzi de circulatie, un pasaj pietonal subteran, doua intersectii, dar si…
Sergiu BEJAN, DIRECTORUL ADMINISTRATIEI DE STAT A DRUMURILOR: “Un marcaj de ultima tehnologie, care va putea fi exploatat nu mai putin de sapte ani, care are posibilitatea atat de a reflecta pe timp de noapte, cat si pe timp ploios sau pe timp de ceata.”
Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE IN REPUBLICA MOLDOVA: “Acest drum, absolut nou, a fost construit cu suportul Uniunii Europene. Vorbim de o contributie de grant de aproape 8 milioane de euro.”
Cat despre faptul ca lucrarile de constructie a drumului au durat, in total, sapte ani...
Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: “Eu nu am fost sapte ani in urma sa stiu exact ce s-a intamplat, dar din discutia cu colegii, au fost si anumiti factori obiectivi, tinand cont de complexitatea proiectului, dar punctul meu de vedere este ca nu s-a depus tot eforul, in mod special de la institutiile statului, ca aceasta portiune de drum sa fie finalizata in timp.”
Astfel, vicepremierul Andrei Spinu a spus ca acesta este ultima portiune de drum care se mai astepta sa fie finalizata, pentru ca soseaua Chisinau-Ungheni sa fie complet renovata.
Andrei SPINU, VICEPREMIERUL REPUBLICII MOLDOVA: “Odata cu finalizarea acestui tronson, pe intreaga portiune de drum Chisinau-Ungheni se circula deja pe un drum bun, un drum dupa standardele europene.”
Investitiile Uniunii Europene la nivel de tara vizeaza in mare parte infrastructura, anunta ambasadorul Uniunii Europene in Moldova.
Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE IN REPUBLICA MOLDOVA: “Acest suport a sporit recent, in rezultatul aprobarii planului de investitii economice UE pentru Republica Moldova 2020-2021. Aceste investitii includ peste 700 de milioane de euro in ceea ce priveste conectivitatea rutiera.”
Matteo PATRONE, DIRECTOR GENERAL AL BERD PENTRU EUROPA DE EST SI CAUCAZ: “De la inceputul activitatii noastre in Republica Moldova am investit peste 1,8 miliarde de euro, dintre care 500 de milioane in ceea ce priveste infrastructura.”
In ultimii 10 ani, Uniunea Europeana a oferit tarii noastre suport in valoare de peste un miliard de euro. Astfel, peste 700 de km de drum, dar si peste 200 de km de cai ferate au fost reabilitate sau construite de la zero cu suportul UE.