Spitalul din Nisporeni a devenit independent energetic și a reușit să-și reducă cheltuielile la lumină cu peste 50 la sută. Totul după ce instituția a aplicat la un proiect finanțat de Uniunea Europeană și și-a instalat panouri fotovoltaice pe acoperiș. Iar acum factura, care ajungea și la 150 de mii de lei pe lună, s-a redus în jumătate.

Publicat:22.02.2025, 21:31

Spitalul raional Nisporeni este 24 de ore din 24 la foc continuu.

Nadejda ULINICI, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI:Totul funcționează 24 din 24, avem laboratorul de urgență, aparatul de oxigen, care consumă multă energie, cazangeria, și celelalte secții.”

Toate aparatele medicale, de la cele mai simple până la cele mai complexe, sunt conectate nonstop la curentul electric.

“Apăsăm pe buton, și când este gata el îmi dă acul jos, înseamnă că aparatul este gata pentru a efectua investigația. Într-un minut, un minut și zece secunde, analiza este gata.”

Energia electrică este esențială pentru menținerea parametrilor vitali ai bolnavilor internați la terapie intensivă și reanimare sau chirurgie. 
Asta însă înseamnă și costuri uriașe în facturi. Pentru a le reduce, spitalul a aplicat la un proiect UE pentru a beneficia de panouri fotovoltaice.

Nadejda ULINICI, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI:  „Proiectul este din 242 de panouri fotovoltaice, capacitatea lor este de 140 kwh, ceea ce nu consumăm noi, merge în rețea. În funcție de sezon, avem și câte 6000 de kw dați în rețea, în perioada verii.”

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:Cele peste 240 de panouri fotovoltaice produc, pe timp de vară, circa 600 de kw pe zi, ceea ce constituie 50 la sută din consumul de energie electrică a instituției medicale. Adică, panourile reduc cheltuielile cu 50% în sezonul cald.”

Asta în condițiile în care la spital sunt aduși pacienți din toate cele 39 de localități ale raionului Nisporeni.

Anatolie TULBURE, ȘEF DE GOSPODĂRIE: Toate aparatele care sunt în instituție sunt necesare, avem generator de oxigen care consumă în jur de 30 kwh, avem aparatele de distrugerea deșeurilor medicale, care tot consumă mult, avem blocul alimentar.”

Pentru a beneficia de panouri, în 2022 spitalul raional a aplicat la un proiect european, iar un an mai târziu
a fost desemnat câștigător. În 2024 au fost instalate panourile fotovoltaice și a fost semnat contractul cu Premier Energy. Beneficiile au putut fi văzute chiar din primul an.

Nadejda ULINICI, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: Facturile erau foarte mari, în jur de 150 de mii lunar. Acum am ajuns și la 20 de mii la factura energiei electrice.”

Adică, instituția, care se află la autogestiune, economisește lunar circa 100 de mii de lei.

Nadejda ULINICI, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL NISPORENI: Avem economie la facturile de energie elctrică de 80%, iar pe parcursul sezonului rece avem 40%. Este un ajutor mare financiar.”

Proiectul, implementat de programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a costat circa 2 milioane de lei, banii fiind oferiți de Uniunea Europeană. Instalarea panourilor fotovoltaice vine drept răspuns la criza energetică prin care a trecut Republica Moldova. În cadrul aceluiași proiect, UE investește alte 500 de milioane de euro pentru instalarea panourilor solare pe acoperișurilor altor cinci spitale din țara. Asta va putea reduce costurile instituțiilor medicale cu 20 de milioane de lei anual și, la fel de important, va putea diminua emisiile de CO2 cu peste 430 de tone.