Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia va încerca să compromită și turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și va încerca din nou să împiedice moldovenii să își exercite dreptul suveran, se arată într-un comunicat dat publicității de secretarul de stat Antony Blinken. Fostul secretar adjunct NATO, Mircea Geoană crede că  în turul doi al alegerilor Rusia îşi va folosi mai puternic arsenalul de intimidare, de mituire alegătorilor și de dezinformare.

Publicat:23.10.2024, 19:46

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu o ingerinţă rusă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, scrutin ce se anunţă foarte strâns.

„Odată cu apropierea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în  Moldova, pe 3 noiembrie, SUA sunt îngrijorate că Rusia va încerca din nou să îi împiedice pe moldoveni să îşi exercite dreptul suveran de a-şi alege propriii conducători”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

Fostul secretar adjunct al NATO, Mircea Geoană crede că  Rusia îşi va folosi mai puternic 'arsenalul de intimidare în turul doi al alegerilor.

Mircea GEOANĂ, FOST SECRETAR ADJUNCT NATO: “Și la turul doi pentru prezidenţiale, şi la alegerile parlamentare de la anul, Republica Moldova va fi supusă celui mai feroce război hibrid care este practicat de Rusia."

Potrivit lui Geoană miza din Republica Moldova depăşeşte dimensiunea acestei ţări şi este, de fapt, epicentrul competiţiei geopolitice globale între Rusia şi Occident.

Mircea GEOANĂ, FOST SECRETAR ADJUNCT NATO: "Mă aştept ca acest arsenal de intimidare, de mituire alegătorilor, de dezinformare, de folosire de pioni otrăviţi, folosiţi atât de agresiv de Rusia la referendum, să fie folosiţi şi mai puternic în turul doi.// Avem o treabă de făcut cu toţii pentru a convinge şi pe cei care de frica Rusiei, intimidaţi de Rusia, intoxicaţi de propaganda rusească, anti-occidentală şi anti-românească, că viaţa în Europa este mai bună.”

SUA au denunţat deja că Rusia a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a perturba alegerile şi referendumul, în special prin intermediul unei finanţări ilicite, cumpărării de voturi, dezinformării şi activităţilor cibernetice rău intenţionate. Statele Unite acuză Rusia că a pompat milioane de dolari în încercarea de a influenţa rezultatele scrutinului și afirmă că vor continua să sprijine eforturile Moldovei de a asigura un proces credibil, transparent și democratic pe 3 noiembrie.