Trăiesc într-o dilemă, așa descriu situația locuitorii din satul Fârlădeni, din zona de securitate care spun că mai au stocuri de gaz pentru aproximativ zece zile. Deocamdată elevii merg la școală, iar grădinița din localitate își desfășoară activitatea în regim normal. Totuși mai toate instituțiile nu dispun de resurse alternative de căldură, decât gazele natur, iar când se vor termina elevii vor trece la lecțiile online.

Publicat:10.01.2025, 22:30

„Un cazan și al doilea, amândouă lucrează!”

Este cazangeia școlii din satul Fârlădeni. Seară de seară cazanele sunt conectate, ca să fie cald în instituție. Angajații și elevii însă trăiesc cu semne de întrebare, pentru că alte surse alternative de încălzire decât gaze naturale nu au.

Olga ZDOROVEȚCHI, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC ”MIHAIL SADOVEANU”, FÎRLĂDENI: "Ni s-a propus să primim reșouri sau încălzitoare, dar avem un sistem electric vechi. Sperăm să fie așa multe zile în continuare, în caz contrar vom trece la procesul educațional online. Elevii dețin tehnică, suntem conectați la internet majoritatea. Până la finele lui ianuarie e posibil să mai avem gaze naturale."

Tabloul îi îngrijorează pe dascălii și elevii din localitate, care nu sunt entuziasmați să treacă la învățământul online.

„Nu îmi place online, îmi e mai ușor să comunic cu profesorii în față, e mai ușăr să înțeleg tema.”

„Mai bine e fizic, dar dacă vor fi stingeri de lumină, nu va fi gaz, vom fi nevoiți să învățăm online.”

„Eu sunt asigurată, am calculator, am și abonament, dacă vor fi deconectări de lumină, dar dacă vor fi situații excepționale va fi problemă gravă.”

„Deseori se întâmpla că era frig, dar rezistam, prezența fizică e cea care trebuie, noi în fața lor, să le vedem ochii.”

În lipsa gazelor naturale, toate instituțiile publice din Fîrlădeni, inclusiv centrul de sănătate, primăria și grădinița, riscă să rămână fără încălzire.

„E o dilemă foarte mare, înțelegem că online poate fi la școli, dar pentru gărdiniță e non-sens. 
- E grupa, dormitorul, grupurile sanitare, unde tot trebuie să fie cald. Apă caldă și nici nu putem ține copiii în îmbrăcați.”

Autoritățile din Fîrlădeni afirmă că sunt mai mult soluții pentru a asigura localitatea cu gaze naturale și chiar a fost depus un demers la guvern în acest sens.

Lilia MUSTEAȚĂ, SECRETARUL CONSILIULUI, SATUL FÂRLĂDENI: „Există posibilitatea reconectării localităților Fârlădeni, Copanca, Varnița la rețelele moldovenești.
- Nu cunoaștem cum va fi mai departe, alternative la încălzire pentru aceste instituții nu avem, suntem conectați la gaz, de aceea suntem în suspans.”

Ieri liderii de la Tiraspol au spus că regiunea transnisreană mai are gaz stocat în conducte pentru următoarele 24 de zile.