Studenții de la medicină vor putea să practice chirurgia endourologică în condiții aproape reale. Asta după ce la Spitalul Clinic Republican a fost adus un simulator de ultimă generație. Aparatul redă sistemul urinar prin imagini virtuale, cu ajutorul căruia medicii rezidenți vor putea simula intervențiile. Dispozitivul a fost donat Universității de Medicină, în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul României.

Publicat:23.10.2024, 20:48

Alexandru Mîțu este medic rezident la spitalul clinic Republican Timofei Moșneaga și a testat în premieră simulatorul de înaltă performanță. Cu ajutorul lui, Alexandru va exersa intervenția chirurgicală minim invazivă, înainte de a intra în sala de operație.

Alexandru MÎȚU, MEDIC REZIDENT, SPITALUL CLINIC REPUBLICAN TIMOFEI MOȘNEAGA: “Pentru noi, acest simulator este de o importanță mare, din motiv că el își permite să simulezi la 95-100% o intervenție reală. În acest caz avem un simulator care ne permite să efectuăm citoscopii, uretoscopiile rigide și flexibile, cât și puncția percutanată pentru nefrotomie.”

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: “Simulatorul redă cu exactitate anatomia căilor urinare, prin intermediul imaginilor virtuale. Totodată, pe acest aparat se poate simula aceeași intervenție chirurgicală, pe diferite tipuri de masă corporală a pacientului. De exemplu, pe această parte, si simulează operația la pacienții cu o masă corporală normală, iar pe cealaltă – la pacienții cu o masă corporală supraponderală.”

După operație, aparatul oferă un raport cu erorile comise în timpul simulării. Astfel scade rata complicațiilor post chirurgicale la pacienți, iar rezidenții vor obține experiență într-un timp mai scurt.

Alexandru MÎȚU, MEDIC REZIDENT, SPITALUL CLINIC REPUBLICAN TIMOFEI MOȘNEAGA: “Cel mai important, vor fi reparate greșelile pe care nu avem voie să le facem în sala de operație și, desigur că vom fi pregătiți sută la sută atunci când vom ajunge la masa pacientului.”

Simulatorul a fost donat Universității de Medicină de către Guvernul României.

Emil CEBAN, RECTORUL USMF: „Astăzi USMF se modernizează, schimbăm modelele  și programele de studii și ne afiliăm UE, respectiv aceste dotări se aliniază în tot ce este nou și performant pentru pregătirea medic ilor pentru sistemul național de sănătate.” 

Adrian DUPU, SECRETAR DE STAT AL DRRM: “Proiectul de astăzi și inaugurarea acestui simulator este doar un mic exemplu din ceea ce a făcut România și este pregătită să facă pentru Republica Moldova."

Simulatorul a costat 2 milioane de lei.