Sute de angajați de la Calea Ferată au protestat astăzi în fața guvernului și parlamentului. Cu pancarde în mâini, oamenii ne-au spus că sunt disperați și cer să le fie achitate salariile. Manifestații au avut loc și înalte localități ale țării. Directorul CFM le-a transmis celor 5 mii de angajați, că în curând timp va veni cu detalii clare despre despre momentul în care va începe plata restanțelor.

Publicat:14.02.2025, 22:06

Francesca GÎNDEA, REPORTER PRO TV: ”La protest s-au adunat angajați ai CFM din diferite raioane ale țării. Oamenii, cu pancarte în mâini, au scandat în fața Guvernului, cerând în primul rând să li se achite salariile. Ulterior mulțimea s-a îndreptat spre parlament.”

De zece ani, Andrei activeaza la nodul feroviar din  Chișinău. Bărbatul spune că de mai bine de 5 luni nu a primit niciun leu și nu are cu ce își hrăni familia, fiind nevoit să ia credite.

 ”Am luat credit, copii ne ajută,  luăm bani de la vecini și așa trăim. Ne spun că o să ne dea, ne promite, dar nu ne dau nimic. Trebuie să plătim microbuzul, trebuie să mâncăm ceva, trebuie să plătim comunalele, dar nouă nu ne plătește nimic.”

Angajații CFM spun că le-a ajuns cuțitul la os, iar când întreabă șefii când își vor primi salariile, aceștia le răspund că nu sunt bani.

”Lumea nu primește salariile din luna august. Ei nu au bani, ei au bani numai pentru ei. Eu sunt pensionar, dar să trăiască ei pe pensia mea.”

”Noi am primit pe 3 decembrie salariul pentru luna iulie și acum pe 7 februarie am primit pentru luna august. La mine bărbatul nu lucrează la CFM, dar care lucrează ambii la Calea Ferată, pentru ei e catastrofă. Nu au cu ce trimite copii la școală, nu pot merge în troleibuz, nu au cu ce plăti. Mereu se împrumută și se ia credite. Vrem fapte, nu atâta vorbă.”

Claudia spune că instituția în care activează de aproape 45 de ani se confruntă cu o criză fără precedent.

”Activez din 1981 la Calea Ferată și nu a fost așa haos ca acum. Primim un salariu în 3 luni, unde mai este așa ceva? Acum deja este sfârșitul lunii februarie și nu avem garanție că nouă ne vor da salariul pe luna august. Am trăit acum cu ajutorul copiilor, vecinilor. Mi-au trimis bani de peste hotare, dar nu toți au posibilitatea asta.” 

În fața protestatarilor a ieșit secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță, care însă nu a putut să spună când va fi rezolvată problema.

Mircea PĂSCĂLUȚĂ, SECRETAR DE STAT ÎN DOMENIUL TRANSPORTURILOR: ”Există mecanismul de subvenționare a căilor ferate, noi discutăm. El a fost elaborat, sunt două hotărâri de guvern care sunt în etapa de finalizare, noi discutăm cu parlamentul pentru că este vorba de bugetul de stat, de implicarea mai multor autorități în tot ceea ce privește subvenționare. Noi discutăm detaliat și este o prioritate pentru noi ca să putem să intervenim la nivel de stat să putem să subvenționăm căile ferate.”

Proteste au fost organizate în mai multe localități din țară, inclusiv la nord, la Ocnița și Bălți. Angajații CFM spun că au ajuns în pragul disperării și sunt gata să se concedieze.

”Avem și noi familii, avem și noi copii, nepoți, care trebuie ajutați la școală, la grădiniță, dar nu avem posibilitate.”

”Noi stăm în grija părinților, a rudelor. Ne împrumutăm, ca să putem face față cheltuielilor pe care le avem.”

Angajați CFM au protestat și la Basarabeasca.

”Mă mulțumesc cu faptul că soția mea lucrează la grădiniță și cu ajutorul ei supravețuiesc. Toți se râd de mine că de aș fi un alfons. Dar așa și este pentru că nu am un salariu.”

Restanțele salariale la CFM ajung la aproape 160 de milioane de lei. Anterior Șeful de la Agenția Proprietății Publice afirma că CFM ar putea să vândă locomotivele vechi pentru a putea achita lefurile celor aproape cinci mii de angajați. Potrivit directorului CFM, motivele care au dus la această situație ar fi scăderea fluxului de mărfuri și pasageri, în contextul războiului din țara vecină. Într-un prostare pe Facebook, Serghei Tomșa, le-a transmis angajaților că lipsa salariilor luni la rând este o situație inacceptabilă, precizând că s-a ajuns la situația actuală de la CFM din cauza ca întreprinderea a fost gestionată defectuos ani la rând. Cu toate acestea, Tomșa susține că deja se iau măsuri pentru reducerea costurilor și atragerea de investiții și că în curând, va veni cu detalii clare despre următorii pași și, mai ales, despre momentul în care va începe plata restanțelor salariale.