Angajatorii europeni ofera, prin intermediul Eures Romania, 420 de locuri de munca, cele mai multe in Olanda, Germania si Austria, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Publicat:30.08.2019, 11:42

Conform datelor centralizate, in Olanda sunt vacante 135 de posturi, printre care cele de culegator fructe, culegator de capsune in sere, instalator sanitar, de incalzire si aparate de aer conditionat, muncitor necalificat in gradinarit, muncitor in sera de flori, muncitor in productia de rotii si procesor bulbi de flori.

Angajatorul ofera un salariu de 9,94 euro brut/ora pentru persoanele cu varsta mai mare de 22 ani.

In acelasi timp, operatorii economici din Germania pun la dispozitia muncitorilor romani un numar de 123 de locuri de munca, de la ingrijitor persoane varstnice in azil, instalator instalatii sanitare, de incalzire si gaz, tamplar, parchetar, lacatus si electrician, pana la camerista, bufetier, preparator de inghetata, specialist IT, consultant IT si dezvoltator software.

In functie de job, salariul variaza intre 2.035 euro brut/luna si 2.400 euro brut/luna sau mai mult pentru specialistii IT.

De asemenea, 84 de posturi sunt disponibile in Austria (faiantar, instalator sanitar si de incalzire, lacatus mecanic in constructii, stivuitorist, electrician, operator CNC, tamplar ferestre, tamplar productie de mobilier, reactJS frontend developer, montator de mobila), 49 in Norvegia (montator folii ferestre/parbrize masini, instalator, electrician, tamplar/dulgher, ospatar, tinichigiu auto, vopsitor auto, mecanic auto), 15 in Spania (tehnician mecanic si electric la intretinere echipamente), 12 in Slovacia (sticlar) si doua posturi de programator in Slovenia.

In Austria, salariul minim brut lunar pe care il pot primi faiantarii este de 2.205.18 euro, la care se adauga 41.40 euro net pentru cheltuieli zilnice.

Salariile in Norvegia variaza intre 23,20 euro brut/ora (pentru tamplari/dulgheri), 20-25 euro brut/ora (pentru kontatori) sau 23,72/24,75 euro brut/ora (pentru electricieni). In Slovenia, un programator poate castiga 3.000 euro brut/luna.

ANOFM precizeaza ca pentru ocuparea acestor posturi vacante se solicita experienta si/sau calificare in domeniu, precum si cunostinte bune/foarte bune de limba a statului respectiv sau de limba engleza.

Mai multe detalii despre locurile de munca vacante si despre salarii gasiti pe www.eures.anofm.ro.

De asemenea, persoanele interesate se pot prezenta la sediul agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, unde consilierul EURES ii poate indruma.

Sursa: