De Revelion, peste 450 de salvatori și pompieri vor fi la datorie pentru a asigura siguranța cetățenilor. De asemenea, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență anunță că vor avea în dotare 140 unități de tehnică specializată.

Publicat:31.12.2024, 10:13

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte regulile de securitate pentru a preveni incendiile și diverse situații de pericol.

În acest context, utilizarea corectă a surselor de încălzire este o prioritate pentru siguranța locuinței și a vieții.

„Cetățenii trebuie să se asigure că sursele de încălzire din case și apartamente sunt folosite corect pentru a evita nu doar incendiile, dar și pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. Îndeamnăm oamenii să nu suprasolicite sobele și să evite aprinderea focului în acestea cu lichide ușor inflamabile cum ar fi benzină, gaz lampant sau alte substanțe periculoase.”, mai îndeamnă autoritățile.

De asemenea, o atenție sporită necesită și bradul de Crăciun.

„Bradul de Crăciun poate deveni o sursă de incendiu dacă nu este montat și decorat corect. Specialiștii recomandă ca bradul să fie montat pe un suport stabil și să nu atingă caloriferele, tavanul, pereții sau instalațiile electrice. Pompierii avertizează că aprinderea lumânărilor pe pomul de Crăciun și utilizarea decorațiunilor electrice defecte sunt interzise. Este important ca luminițele și ghirlandele să fie deconectate pe timp de noapte, pentru a minimiza orice risc”,scrie IGSU în comunicatul de pe facebook.

Oamenii sunt îndemnați să fie responsabili atunci când utilizează focurile de artificii, dar cel mai bine ar fi să evite folosirea lor.

„Salvatorii îndeamnă populația să evite utilizarea și lansarea produselor pirotehnice, care pot provoca incendii, arsuri, traumatisme și accidente grave. În plus, focurile de artificii sunt o sursă de poluare a mediului și de disconfort pentru persoanele internate în spitale sau pentru animalele aflate în apropiere. Zgomotul produs de acestea poate crea o reacție, iar lumina intensă poate afecta sănătatea celor vulnerabili”, relatează specialiștii.

Totodată, părinții sunt rugați să aibă grijă de copiii lor în perioada de vacanță.

„În perioada vacanțelor de iarnă, părinții sunt rugați să-și monitorizeze copiii și să nu le permită să se joace cu focul deschis sau să utilizeze produsele pirotehnice. Protejarea și siguranța celor mici reprezintă responsabilitatea fiecărui adult”, scrie IGSU.

Citeste si :  Tradiții și superstiții de Anul Nou 2025. De ce se mănâncă boabe de struguri și preparate din pește în noaptea dintre ani

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.