Reprezentanții țărilor din formatul NB8 au emis marți, 7 ianuarie, o declarație comună prin care își exprimă sprijinul ferm față de Republica Moldova în fața provocărilor energetice cu care se confruntă. În documentul respectiv, statele membre NB8 subliniază că oprirea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom reprezintă o tentativă de a submina stabilitatea politică și economică a Republicii Moldova. Aceștia reafirmă angajamentul lor continuu de a sprijini Moldova în asigurarea securității energetice și în depășirea acestei crize, menționând importanța consolidării cooperării regionale în domeniul energiei.

Publicat:08.01.2025, 09:42

„Felicităm autoritățile moldovenești pentru măsurile pe care le-au luat pentru a asigura stabilitatea aprovizionării cu gaze și electricitate în aceste circumstanțe dificile (…). Îmbunătățirile recente ale infrastructurii și creșterea capacităților de transport au sporit în mod semnificativ reziliența Moldovei la presiunile energetice externe, reflectând angajamentul țării de a-și consolida securitatea energetică.

Ne menținem angajamentul ferm de a sprijini Moldova în gestionarea provocărilor energetice actuale și în avansarea reformei sectorului său energetic. Aceste eforturi sunt esențiale nu numai pentru dezvoltarea durabilă a Moldovei, ci și pentru stabilitatea întregii regiuni, în special având în vedere obiectivele mai largi ale Europei în materie de securitate energetică și agresiunea rusă continuă împotriva Ucrainei”, se arată în declarație.

Într-un mesaj postat pe platforma X, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, și-a exprimat recunoștința față de miniștrii de Externe din formatul Nordic-Baltic pentru sprijinul declarat în gestionarea crizei energetice cu care se confruntă țara.

„Vă mulțumim, dragi prieteni! Puterea noastră este în unitatea noastră! Într-o declarație comună, țările NB8 promit să colaboreze cu Comisia Europeană și alți parteneri pentru a intensifica asistența internațională pentru Moldova”, a scris Popșoi.

După ce Moscova a oprit livrările de gaze încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în toate localitățile din stânga Nistrului. Aproape toate întreprinderile din regiune, cu excepția celor alimentare, nu mai activează. Energia electrică este produsă de centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune, și de hidrocentrala de la Dubăsari. Tiraspolul anunța că regiunea ar avea  rezerve pentru cel mult 50 de zile.

Citeste si : Noi măsuri ale Tiraspolului: Iluminatul stradal din regiunea transnistreană va funcționa doar până la ora 20. Doar unele străzi vor fi luminate până la miezul nopții

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.