Terapie prin strigate, muzica sau dans - asa se recupereaza pacientele gravide care au suferit o forma severa de COVID-19 la Institutul Mamei si Copilului. Initiativa ii apartine unui medic, care spune ca astfel femeile trec mai usor fizic si psihic peste coronavirus. 

Publicat:04.05.2021, 14:51

Iurii Sarapanovschi este medic reanimatolog si activeaza de peste 10 ani la Institutul Mamei si Copilului, in sectia reanimare. De doua luni, medicul trateaza si femeile insarcinate afectate de COVID. Si nu foloseste doar medicamente, dar si muzica. In imagini apare alaturi de Cristina, una dintre pacientele care a suferit o forma grava de COVID. 

Iurii SARAPANOVSCHI, MEDIC REANIMATOLOG, INSTITUTUL MAMEI SI COPILULUI: ”Cristina a stat la noi doua saptamani, trei. Cand noi cantam, noi incordam plamanii. Este un avantaj.“

Reanimatologul foloseste si terapia prin strigate. 

Iurii SARAPANOVSCHI, MEDIC REANIMATOLOG, INSTITUTUL MAMEI SI COPILULUI: "Cand striga, voce. Aaaa, Oooo! Incordeaza plamanii, restabilirea nu o putem recomanda in faza acuta, cand e febra, pacientii conectati la aparat.” 

Iar o alta varianta este ca pacientul sa sufle intr-un borcan, balon sau sticla.

Iurii SARAPANOVSCHI, MEDIC REANIMATOLOG, INSTITUTUL MAMEI SI COPILULUI:“O picuratoare.  Avem asa un echipament. O sticla cu apa. Si facem bule. Cu cat de adanc punem tubul, cu atat mai greu e sa sufli.”

Specialistul spune ca muzica il binedispune si pe el, iar echipamentul si munca parca devin mai usoare.

Iurii SARAPANOVSCHI, MEDIC REANIMATOLOG, INSTITUTUL MAMEI SI COPILULUI:"Este o expresie in limba rusa: “Soldatul trebuie sa se imbrace cat arde chibritul.” La fel e si cum echipamentul de protectie.”

Munca ii rapeste mare parte de timp, iar terapia prin muzica functioneaza si la el. Stie sa canta la chitara, dar si la pian. Barbatul spune ca in ultima perioada cazurile de Covid au scazut, iar bolnavi sunt mai putini si la Institutul Mamei si Copilului. Cate despre vaccinarea printre gravide...

Iurii SARAPANOVSCHI, MEDIC REANIMATOLOG, INSTITUTUL MAMEI SI COPILULUI: “Dupa 13 saptamani de sarcina poate fi vaccinata, dar nu pot sa zic ca toate pacientele practica. Cele care au suferit, au anticorpi, nu se imunizeaza. Oricum trebuie o consultatie cu medicul specialist. 

Potrivit sefei sectiei reanimare, la Institutul Mamei si Copilului este o singura sectie de COVID-19 pentru pacientele cu complicatii medii si grave, cu 6 paturi disponibile, trei dintre care sunt ocupate.