Tiraspolul a luat noi măsuri în contextul crizei energetice provocate de sistarea livrărilor de gaz rusesc. Astfel, angajatorii din stânga Nistrului vor putea micșora numărul de zile sau ore lucrătoare. Totodată, serviciile publice ar putea fi paralizate. De asemenea, de la 1 ianurie în toate orașele din regiune vor fi deschise puncte de încălzire. Vor fi închise spitale și grădinițe, însă nu toate, iar consumatorii vor rămâne fără căldură și apă caldă.

Publicat:30.12.2024, 20:44

La 1 ianuarie ora 7.00, când Rusia va stopa livrările de gaze către regiunea transnistreană, va fi oprită încălzirea centralizată în blocurile de locuit, la fel și gazul în casele particulare. În același timp volumul de gaz, care va rămâne în conducte va fi furnizat clădirilor înalte, numai pentru gătit. Gazul rămas va fi suficient în sud pentru 19-20 de zile și în nord pentru o săptămână și va fi folosit de asemenea în spitale cu centrale termice autonome, magazine, întreprinderi alimentare și cafenele.

Igor LISACENKO, ADJUNCTUL COMPANIEI TIRASPOLTRANSGAZ: „Nu se planifică deconectarea întreprinderilor, care oferă servicii de alimentare publică, pregătirea mâncării.”

Lumină în regiunea transnistreană va fi cel puțin pentru 50 de zile, dau asigurări autoritățile separatise, după ce centrala de la Cuciurgan va trece la funcționarea pe cărbune. Chiar și așa iluminatul stradal va fi conectat doar până la ora 7-8 seara. După ce se va stabili câtă energie consumă regiunea fără gaz, se va decide dacă vor avea loc deconectări în orele de vârf. Oamenii sunt  îndemnați să facă economii.

Serghei OBOLONIK, AȘA-ZISUL MINISTRU AL ECONOMIEI ȘI DEZVOLTĂRII: „Acest gaz (n.red.-rămas în conducte) se va termina, și cu cât îl vom folosi mai des, cu atât mai repede se va termina. Consumul rațional al energiei ne va permite să evităm deconectările în evantai.”

În regiunea transnistreană au fost deschise centre operative de informații și este funcțională o linie fierbinte pentru situațiile de urgență. În orașe și raioane vor fi amenajate puncte de încălzire în școli, primării și case de cultură. La Râbnița de exemplu vor fi 4, unul dintre care va fi deshis la internatul din oraș.

„Căldura va fi asigurată cu 10 încălzitoare și 6 sobe.”

La Grigoriopol centrul de încălzire a fost amenajat în clădirea spitalului.

„În cazul în care se va majora numărul de oameni, vom amenaja o bucătărie de campanie.”

La Tiraspol unul dintre punctele de încălzire a fost amenajat la gara din oraș, unde au fost aduse scaune și paturi.

„Punctele vor fi încălzite cu dispozitive electrice speciale. În cazul în care nu va fi electricitate, vor fi folosite sobe.”

Majoritatea grădinițelor din stânga Nistrului vor fi închise începând cu 1 ianuarie.

Serghei IUREȚKII, REPREZENTANT ADMINISTRAȚIA DIN TIGHINA: „Vor exista grădinițe de serviciu pentru copiii ai căror părinți vor fi nevoiți să iasă la muncă și nu vor avea unde să lase copiii.”

Fără gaz, spitalele din Râbnița și Dubăsari nu vor putea funcționa, iar pacienții vor fi transferați la Camenca și Grigoriopol.

Cristina ALBUL, AȘA-ZISUL MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII DIN REGIUNE: „Toate spitalele din Tighina: Centrul Mamei și Copilului și spitalul republican după ce se va termina gazul, după 20 de zile, acolo nu există cazangerie, astfel aceste doua instituții medicale vor transfera pacienții la Spitalul Clinic Republican, la Spitalul pentru invalizi și la Centrul Republican al mamei și copilului din Tiraspol.”
  
Liderul de la Tiraspol susține că regiunea va depăși această perioadă, aruncând săgeți spre Chișinău, pe care îl acuză că provoacă criza gazelor.

Vadim KRASNOSELSKII, LIDERUL DE LA TIRASPOL: “Eu vreau să-i dezamăgesc pe polticienii moldoveni. Nu va exista nici un colaps, nu va fi nici o tragedie pe care și-o doresc în regiunea transnistreană.”

Autoritățile de la Chișinău susțin că Rusia este cea care lasă regiunea transnistreană fără gaz, deoarece toate volumele livrate de  Gazprom sunt direcționate acolo. Precizăm că, de la 1 ianuarie 2025, expiră contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa, inclusiv regiunea transnistreană, prin Ucraina. Chiar și așa, sunt rute alternative de de livrare a gazului natural către Republica Moldova şi către stânga Nistrului, cum ar fi cea prin Turcia.