Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat că Tiraspolul nu a oferit încă un răspuns la propunerea Ucrainei de a furniza cărbune pentru a ajuta regiunea transnistreană, după ce livrările de gaz rusesc au fost întrerupte. Declarația a fost făcută astăzi în conferința de presă comună cu președintele în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen. Totodată, Valtonen a subliniat disponibilitatea OSCE de a media un dialog între Chișinău și Tiraspol în vederea gestionării crizei energetice din regiune.

Ultimul update: 09.01.2025, 13:54 Publicat:09.01.2025, 13:22

Mihai POPȘOI, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL RM:  „Până la acest moment nu avem informație de la cei din stânga Nistrului, dar am văzut răspunsurile precedente la ofertele noastre de sprijin. Sperăm că de această dată răspunsul va fi altfel. Ori, poziția partenerilor noștri, inclusiv a celor de la Kiev, dar și celor din Finlanda, din Uniunea Europeană, este una sinceră, este una de a oferi ajutor. De altfel, cum este firește și poziția Republicii Moldova, care în repetate rânduri s-a oferit să ajute cetățenii noștri din stânga Nistrului. Rămâne în continuare deschiși și vom lucra pentru a crea acest sprijin internațional pentru a ajuta cetățenii noștri din stânga Nistrului să depășească această dificultate în care s-au pomenit din cauza cinismului de care dă dovadă Gazprom și Kremlinul.”

Elina Valtonen, președintele în exercițiu al OSCE, a declarat că organizația este deschisă să medieze dialogul între Chișinău și Tiraspol privind gestionarea situației energetice din regiunea transnistreană. 

Într-o declarație recentă, întrebată dacă OSCE ar putea juca un rol în facilitarea dialogului între Chișinău și Tiraspol privind gestionarea crizei energetice din regiunea transnistreană, Elina Valtonen a afirmat:Tot

Elina VALTONEN, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE AL FINLANDEI:Noi avem încredere în părți să identifice soluția pe termen scurt și lung în ceea ce privește prestarea acestui drept fundamentale în energie. Este o nevoie de bază pentru gospodări casnice și afaceri. Dacă este nevoie de implicarea OSCE-ului în medierea acestei probleme, da, putem discuta și rolul nostru în acest sens. Dar sunt convinsă că între părți se va găsi o modalitate de a găsi o soluție.”

Ieri, președintele Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Oficialii au discutat despre criza umanitară din regiunea transnistreană. Cei doi oficiali au convenit să identifice „soluții comune”.

După ce Moscova a oprit livrările de gaze încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în toate localitățile din stânga Nistrului. Aproape toate întreprinderile din regiune, cu excepția celor alimentare, nu mai activează. Energia electrică este produsă de centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune, și de hidrocentrala de la Dubăsari. Tiraspolul anunța că regiunea ar avea  rezerve pentru cel mult 50 de zile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.