Tiraspolul va rămâne fără cărbune pentru a produce curent electric, mai devreme de 17 februarie, data anunțată de liderul separatist. Potrivit Europa Liberă, care prezintă imagini din satelit, centrala de la Cuciurgan a folosit deja mai mult de jumătate din rezerva pe care o avea. Astfel frecvența deconectărilor de energie ar putea să crească. Mâine întreruperile vor începe la ora 7 dimineața și vor dura 5 ore.
Imaginile companiei americane Maxar Technologies obținute de Europa Liberă sugerează că aproximativ jumătate din grămada de cărbune stocat în aer liber în apropiere de clădirea principală a centralei de la Cuciurgan a dispărut până pe 16 ianuarie. Pe baza acestor fotografii, jurnaliștii presupun că, la acest ritm de ardere a cărbunelui, centrala va epuiza de tot cantitatea de cărbune mai devreme de 17 februarie, dată avansată de liderul de la Tiraspol. Europa Liberă scrie că azi, la data publicării articolului, cărbunele este cel mai probabil deja pe sfârșite. Ieri, în timpul întâlnirii cu Maia Sandu la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este gata să livreze Tiraspolului cărbune, pentru a produce energie electrică, dezmințind declarațiile lui Vadim Krasnoselski precum că acesta nu ar corespunde parametrilor tehnici ai centralei de la Cuciurgan.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: “Noi avem cărbune pe care putem să îl ducem în Moldova. Putem să îl dăm Tiraspolului, dacă cei de acolo vor ca oamenii să aibă lumină. Ei pot să spună azi că acest cărbune nu corespunde parametrilor tehnici, dar ei folosesc acum cărbune ucrainesc, “antracit”, care a fost furat de Rusia după ocuparea regiunilor Donețk și Lugansk.”
Aseară într-un interviu pentru un post rusesc de televiziune, liderul de la Tiraspol a vorbit despre relațiile regiunii cu Ucraina, fără a menționa dacă va accepta ajutorul oferit de Volodimir Zelenski.
Vadim KRASNOSELSKI, LIDERUL DE LA TIRASPOL: “Nu considerăm Ucraina un inamic pentru regiunea transnistreană. Este greșit dacă cineva crede așa. Și, firește, nici noi nu considerăm Moldova una.”
Autoritățile separatiste din regiunea transnistreană au refuzat anterior ofertele de ajutor de la Chișinău și de la Kiev. Institutul pentru Studiul Războiului scrie în analiza sa de astăzi că dacă Tiraspolul ar accepta ajutorul și o eventuală livrare de către Centrala de la Cuciurgan a energiei electrice mai ieftine către partea dreaptă a Nistrului, Rusia va pierde poziția de salvator al regiunii separatiste. Totodată asta ar compromite eforturile Rusiei de a folosi criza energetică pentru a consolida dependența economică a Moldovei de Moscova.
Rusia a lăsat regiunea transnistreană fără gaz pe data de 1 ianuarie după ce Ucraina a oprit tranzitul spre Europa, deși putea să livreze gaz în stânga Nistrului prin rute alternative. Nu a făcut însă acest lucru, invocând neachitarea unei pretinse datorii, nerecunoscută de Chișinău. Autoritățile constituționale au propus ajutor și sprijin pentru ca cei din regiunea transnistreană să cumpere gaz de pe piața europeană, însă Tiraspolul a refuzat.
La începutul săptămânii, Vadim Krasnoselski a anunțat că regiunea transnistreană acceptă livrarea gazului prin intermediul Moldovagaz, dar a solicitat ca achiziția și transportarea la hotarul cu Republica Moldova să fie efectuate de companii terțe, despre care deocamdată nu au fost furnizate informații.