Transportul public din capitala, care si asa este insuficient si arhiplin, va lua de maine pasageri doar la jumatate de capacitate. In troleibuze, vor avea voie sa urce maxim 51 de persoane, iar in microbuze - in jur de 10. Politia spune ca aplica amenzi daca regula nu va fi respectata. Iar primaria nu ne-a spus care este solutia pentru ca toti locuitorii sa se poata deplasa. 

Publicat:16.02.2021, 19:27

Asa arata o calatorie cu troleibuzul in capitala, cu o zi inainte sa intre in vigoare hotararea comisiei pentru situatii exceptionale, luata pentru a opri raspandirea coronavirusului. 

Andreea IRICIUC, REPORTER PRO TV: “Iar daca vrei sa urci in transportul public, un loc asigurat pe scaun cu siguranta nu ai. Intrucat, in pofida restrictiilor, imbulzeala este mare.”

In timp ce unii se grabesc dimineata la munca si urca in transportul plin, in care abia de iti mai faci loc, altii aleg sa mai astepte. Asa cum face si Sergiu.

“Imi este frica sa urc. Din acest motiv astept un troleibuz mai liber, pentru ca sa nu fie imbulzeala. Uneori chiar si doua troleibuze schimb.”

Acesta spune ca autoritatile nu vin cu solutii bune, astfel incat pasagerii sa nu fie nevoiti sa astepte ore in sir la statii.

“Cred ca s-au gandit, dar masuri nu au, decat doar dezinfectant si masca de protectie. Un troleibuz o data in jumatate de ora si acela plin.”

 “Sunt foarte multi in troleibuz. Se imbulzesc. Nu stiu daca este un efect la regulile care sunt impuse.”

Pe acest barbat l-am surprins in timp ce se afla in transport, deplasandu-se spre casa. Barbatul ne-a spus ca nu intelege importanta acestor reguli, atata timp cat ele nu sunt respectate si nimeni nu se asigura ca ele se respecta, iar cei care nu poarta masca si nu pastreaza distanta, nu sunt trasi la raspundere.

 “Ei nu fac o lege asa cum trebuie. Nu plateste amenda, pentru ca nu-s bani – cu maciuca. Unul a intrat fara masca, 99 sunt cu masca.  El ce nu intelege? Nu-ti place? Pe jos fara masca si atat.”

Iar cat despre hotararea emisa ieri, prin care CNSP a anuntat ca incepand de maine numarul de persoane aflate in transportul public va fi injumatatit, barbatul spune ca este o decizie neclara si nu vede in ea rostul.

“-Nu are nicio valoare. 

-De ce? Asa s-au gandit sa o faca. 

 -Lasa sa faca 50%, dar nu sa stea inghesuiti ca in cutia cu chibrituri.”

Si in microbuze situatia este similara. 

Cristin a incercat sa urce in acest microbuz, insa pentru ca si asa era arhiplin, a renuntat.

 “Deja daca e plin microbuzul, nu am urcat. Prea aglomerat si din cauza virusului nu cred ca trebuie sa facem acest lucru. Desi este carabinier acolo, care supravegheaza toata aceasta aglomeratie, nu vad nicio schimbare.”

In schimb, carabinierul ne-a spus ca are grija ca situatia sa nu-i scape de sub control.

 “Sigur, monitorizam procesul. Persoanele sa poarte masca in locurile publice, in transport.”

Ne-a spus insa ca nu e treaba lui sa numere cati oameni intra in troleibuz si daca acestia pastreaza sau nu distanta intre ei. 
  “Distanta deja conducatorii auto. Alte intrebari puteti adresa presei IGC.

 -Ce monitorizati atunci? 

-Sa poarte masca de protectie. 

-Doar atat? 

-Da.”

Asadar, potrivit Regiei Transport Electric, capacitatea unui troleibuz clasic este 102 locuri, iar asta inseamna ca de maine nu au voie sa urce mai mult de 51 de persoane. Ultima decizie luata de comisia pentru sanatate arata ca 60 de persoane au voie sa urce in troleibuz.
 
 In microbuze, unde incap cel mult 24 de persoane, nu vor putea intra mai mult 12 oameni, care vor trebui sa pastreze un scaun liber intre ei. Decizia ii nemultumeste pe proprietarii rutelor de microbuz, care spun ca este imposibil sa o respecte. 

Oleg ALEXA, PRESEDINTELE CONSILIULUI APOTA: “Persoanele care vin la munca din suburbii, in centre raionale, in capitala 01.39 soferul ce sa le spuna? Nu te iau, pentru ca esti al unsprezecelea?”


Totodata, politia spune ca va patrula in statii si autogari, solicitand oamenilor sa respecte masurile de protectie, iar soferilor de transport public sa limiteze numarul de persoane. In caz contrar, vor aplica amenzi.

Am mers la primarie ca sa aflam ce solutie au autoritatile pentru ca maine regulile sa fie respectate, dar sa se asigure conditii pentru ca toti locuitorii sa poata ajunge la munca sau la scoala. 

Andreea IRICIUC, REPORTER PRO TV: “Atat primarul capitalei, cat si viceprimarul, responsabil de acest subiect nu au fost de gasit astazi la primarie. Consiliera lui Ceban ne-a spus ca vor reveni maine cu un raspuns, dupa ce Comisia Extraordinara de Sanatate Publica a municipiului Chisinau se va intruni intr-o sedinta.”

Iar reprezentantii Regiei Transport Electric spun ca de maine vor afisa la intrarea in transportul public afise, prin care vor atentiona oamenii despre numarul de calatori admisibil. O alta solutie inca nu au, intrucat in fiecare zi pe rute sunt scoase toate vehiculele pe care municipalitatea le are. 

Felicia RUSU, PURTATOR DE CUVANT AL RTEC:“Zilnic, RTEC emite numarul maxim de unitati de transport disponibile – 323 zilnic."

Decizia de a reduce pana la 50% din capacitatea de imbarcare a pasagerilor in transportul public a fost anuntata ieri de catre Comisia Nationala Extraordinara de Sanatate Publica si va intra in vigoare incepand de maine.