Consilierul presedintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak, a spus in cadrul emisiunii In PROfunzime ca se discuta diverse variante de ajutor reciproc intre Ucraina si Moldova si intre Romania si Ucraina. Totodata, acesta a mentionat ca in cazul unei tentative din partea Rusiei, coordonarea va avea loc la un alt nivel si fara indoiala Moldova va primi ajutor din partea Ucrainei. 

Publicat:06.06.2022, 15:19

„Suntem practic in comunitatea europeana - si Moldova, si Ucraina. Desi nu suntem oficial membre ale UE astazi, suntem totusi membre ale UE de facto. Au loc consultatii intre Ucraina si Moldova, intre Romania si Ucraina etc. Pentru noi, la fel ca si pentru Moldova, este deosebit de important sa nu admitem prezenta rusa in regiune. Este un moment principial. Nici Moldova, nici Ucraina nu are nevoie de asa ceva. Iata de ce vor fi intreprinse, eforturi comune intre Moldova, Ucraina si tarile care de facto sunt membre ale UE. Toate actiunile vor fi intreprinse pentru a preveni orice tentativa din partea Rusiei de a-si intari pozitiile in aceasta regiune. Evident, in cazul in care astfel de tentative vor avea loc”, a declarat Podoleak.

Totodata, consilierul ucrainean a mai adaugat ca toti trebuie sa inteleaga ca Ucraina a ajuns in momentul in care este dispusa sa plateasca cu orice pret pentru libertatea sa, iar singurul lucru pe care si-l doreste este ca Europa sa acorde ajutorul necesar intr-un ritm mai alert.

„Ucraina si va sustine si partenerii, si prietenii, ajutandu-i se protejeze de incercarile Federatiei Ruse de a acapara teritorii straine sau de a organiza acolo acte de genocid etc. Rusia are astazi, in persoana Ucraina, un dusman de moarte, care va apara pana la sfarsit securitatea regionala.  Poti avea incredere totala in ceea ce spune Ucraina. Cred ca si cei din Europa au inteles asta deja”, a mai mentionat acesta.

Pe 24 februarie, Rusia a inceput razboiul in Ucrainei, dupa cateva luni in care a masat peste 150.000 de soldati si echipamente militare in apropiere de granitele Ucrainei, pe care a inconjurat-o din trei parti. Ceea ce se credea a fi o agresiune pentru capturarea definitiva a regiunilor Donetk si Lugansk din estul tarii s-a transformat intr-un razboi total, in care Rusia a atacat nu numai infrastructura militara a Ucrainei, ci si zone civile din orase - spitale, scoli, cladiri de locuinte.