Andrei Spinu anunta ca Gazprom nu va livra tarii noastre volumele integrale de gaz pentru luna octombrie. Potrivit ministrului Infrastructurii, MoldovaGaz a primit confirmarea pentru livrarea doar a 70% din volumele necesare tarii noastre pentru urmatoarea luna. 

Ultimul update: 30.09.2022, 20:13 Publicat:30.09.2022, 20:13

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: "Astazi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie catre Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea partiala a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. In acest sens, se repeta situatia din luna octombrie anul trecut, cand livrarile au fost limitate cu 30%. Diferenta este ca in acest an avem un contract semnat care trebuie respectat."

Andrei Spinu a facut anuntul in aceasta seara pe pagina sa de Facebook. Ministrul s-a livrarile de energie electrica pentru luna octombrie.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:"Energocom a semnat urmatoarele contracte de furnizarea a energiei electrice:Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la pretul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.

- Pentru 30% din achizitie a fost incheiat un contract cu compania Energoatom, la pretul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie

- Pentru 3% din achizitie (balansarea consumului de varf) a fost incheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la pretul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

- Pretul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 USD/MWh."

Totodata, Spinu a declarat ca maine la primele ore ale diminetii va sustine o conferinta de presa, unde va vorbi despre ultimele evolutii referitoare la situatia energetica din tara pentru luna octombrie.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: "In aceasta perioada nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuam sa economisim, sa facem rezerve si sa ne pregatim de iarna."

Astazi, Moldovagaz a transferat catre Gazprom restul avansului pentru luna septembrie in suma de 23.898 milioane de dolari. Despre asta, a anuntat directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.