Pentru ca în următoarele două zile regiunea transnistreană să nu rămână fără gaz din nou, Comisia Situații Excepționale a decis să permită Moldovagaz să livreze cantități necesare. Mai exact, două milioane de metri cubi vor putea fi vândute către Tiraspoltransgaz, iar alte 3 milioane vor fi oferite sub formă de împrumut. Acest volum va trebui întors până la sfârșitul lunii martie.

Publicat:10.02.2025, 13:15

Așadar, pentru că scenariul Tiraspolului prevede livrarea gazului începând cu 13 februarie, autoritățile de la Chișinău spun că CSE are soluții pentru ca regiunea să nu rămână din nou fără căldură pe 11 și 12 februarie.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Pentru zilele de 11 și 12 februarie am decis ca Moldovagaz să poată vândă celor de la Tiraspoltransgaz două milioane de metri cubi și să mai împrumute 3 milioane de metri cubi pentru o perioadă de până la sfârșitul lui martie.”

Nu se știe însă la ce preț vor fi vândute cele 2 milioane de metri cubi de gaz.

La sfârșitul lunii trecute, autoritățile constituționale au oferit un împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale regiunii.

Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: “Chișinău a împrumutat 3 milioane de metri cubi de gaze naturale în stânga Nistrului, pentru a menține presiunea în sistemul de gaze. Aici fac mențiunea că a fost decizia CSE în acest sens. 
- Această măsură asigură continuitatea în rețea pe malul stâng până la 31 ianuarie, deci era o urgență dictată de diminuarea acestei presiuni.” 

Directorul interimar al Moldovagaz anunța că Tiraspolul va trebui să restituie acest volum până pe data de întâi martie.

Vadim CEBAN, DIRECTORUL INTERIMAR AL MOLDOVAGAZ: “Va achita după prețul care este indicat și TVA. Este în interesul lor să returneze până la termenul limită.”

Iar liderul separatist declara că Tiraspolul este gata să achite pentru acest volum, dar nu a specificat de unde va lua bani.

Vadim KRASNOSELSKII, LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL: “Nu este pe gratis, noi garantăm că vom restitui gazul, 3 milioane (n.red de metri cubi) sau vom achita (n.red pentru acest volum) până la 1 martie.”

Citeste si : Tiraspolul a refuzat oferta UE de 60 milioane de euro. Cum va ajunge gazul acum în regiunea transnistreană și ce condiții a pus Chișinăul? Explicațiile prim-ministrului

Pe 5 februarie, autoritățile au anunțat că Uniunea Europeană vine cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lui aprilie. Asta ar acoperi 70% din consumul social pe care l-au avut până la criză.

În plus, Uniunea Europeană a propus și un ajutor financiar suplimentar pentru următorii doi ani, condiționat de respectarea drepturilor omului.

Citeste si : UE acordă 310 milioane de euro Moldovei pentru reziliența și independența energetică. Anunțul comisarului european pentru Extindere - VIDEO

Rusia a lăsat regiunea transnistreană fără gaz pe data de 1 ianuarie după ce Ucraina a oprit tranzitul spre Europa, deși Moscova putea să livreze gaz în stânga Nistrului prin rute alternative. Nu a făcut însă acest lucru, invocând neachitarea unei pretinse datorii, nerecunoscută de Chișinău. 

Și anterior, autoritățile constituționale au propus ajutor și sprijin pentru ca cei din regiunea transnistreană să cumpere gaz de pe piața europeană, însă Tiraspolul a refuzat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.