Compania de constructii care a efectuat lucrarile de reparatie a Conacului Manuc Bey din Hancesti urmeaza sa repare si acoperisul Circului din capitala. Astfel, desi lucrarile urmau sa inceapa in primavara, cladirea va incepe sa fie renovata peste cateva saptamani. Pandemia, razboiul, dar si alte motive au taraganat procesul de reparatie, spun cei de la PNUD, responsabili de reparatia edificiului.

Publicat:31.07.2022, 13:46

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “In cateva saptamani, zona din fata Circului ar urma sa fie transformata in santier. 
Si asta pentru ca vor demara lucrarile de reparatie a edificiului. Mai intai va fi renovat acoperisul, dar si cupola.”

Potrivit responsabililor de la PNUD, licitatia pentru efectuarea acestor lucrari a fost deja demarata, iar castigatorul este o companie de constructii din Moldova. E aceeasi companie care a efectuat si lucrarile de reparatie a Conacului Manuc Bey de la Hincesti, spune managerul de proiect, Andrei Vasilachi.

Andrei VASILACHI, MANAGER DE PROIECT, PNUD MOLDOVA: “Acoperisul, in esenta, ar fi cupola din tabla zincata care trebuie renovata si ajustata la realitatile de astazi si respectiv acoperisul de tip terasa. Vor fi puse doar materialele izolante ale acoperisului. La etapa asta vor fi puse doar ancorele care tin nemijlocit de situatia planseului.”

Ulterior ar urma sa fie organizata o alta licitatie pentru reparatia vitraliilor. Pentru aceste lucrari, au fost alocati aproape un milion si jumatate de euro.

Andrei VASILACHI, MANAGER DE PROIECT, PNUD MOLDOVA: “Banii sunt. Asta pot afirma cu incredere. Nu e un aspect financiar care trebuie sa ingrijoreze. In general, sistema de lucru a PNUD e ca nu se semneaza contractul pana nu avem acoperire financiara. Riscuri de genul ca s-ar stopa ceva din cauza financiara nu sunt.”

Lucrarile incep cu intarziere din cauza razboiului din tara vecina, a pandemiei, dar si din alte motive.

Andrei VASILACHI, MANAGER DE PROIECT, PNUD MOLDOVA: “Edificiul Circului a obtinut statut de monument. El este acum in registrul monumentelor de stat, iar acest lucru si-a pus amprenta nemijlocit asupra situatiei respective. A aparut o necesitate suplimentara de a fi coordonat si avizat de o serie de institutii suplimentare.”

Totusi, este nevoie de timp si de investitii ca Circul sa fie renovat, iar sala mare sa-si deschida usile pentru spectatori. Cei de la PNUD spun ca in prezent sunt in proces de identificare a peste 10 milioane de euro astfel incat lucrarile sa fie finalizate complet.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Sala mare a Circului a fost inchisa in 2004 pentru reparatii si nu a mai fost redeschisa de atunci. Zece ani mai tarziu a fost renovata sala mica, iar de atunci spectacolele au loc acolo. Mihaela Tabarcea, Pro TV.”