Biroul pentru Arta si Cercetare Urbana din Romania a adresat o scrisoare deschisa catre Minsterul Educatiei, Culturii si Cercetarii al Republicii Moldova si Primariei Chisinau privind stoparea demolarii hotelului National.
Asociatia Obsteasca Biroul pentru Arta si Cercetare Urbana se pronunta hotarat impotriva lucrarilor de demolare a cladirii Hotelului National, echivalenta cu distrugerea cladirii cu o valoare arhitecturala exceptionala. Cladirea se afla in inventarul Asociatiei BACU, printre cele 40 de cladiri valoroase ale arhitecturii postbelice a Republicii Moldova aflate in pericol.
Dumitru RUSU, PRESEDINTELE ARHITECTURAL AL BACU:"Demolarea Hotelului National si inlocuirea sa cu o alta constructie, asa cum a fost solicitata de actualii proprietari, vor desfigura irecuperabil Piata Natiunilor Unite din punct de vedere urbanistic, schimbandu-i caracterul autentic specific arhitecturii si planificarii urbane postebelice a Republicii Moldova. Solicitam demararea proiectului de restaurare a Hotelului National conform proiectului initial din 1969, cu pastrarea finisajelor autentice initiale si restaurarea restaurantului si a fantanii arteziene din fata accesului. Investitia noua solicitata de proprietar nu este oportuna pentru configuratia urbana a Pietei Natiunilor Unite si nu coincide cu parerea profesionistilor in domeniu si a membrilor societatii civile. Ne adresam dvs., cu cererea urgenta de a anula proiectul de inlocuire a Hotelului National cu o alta cladire si astfel de a preveni pierderea unui monument valoros. Totodata solicitam solutionarea in regim de urgenta a cererilor de clasare si includere in Registrul Monumentelor Istorice Nationale si Locale a Hotelului National, atat prin Ministerul Culturii cat si prin Primaria Capitalei.
Cladirea Hotelului National din Piata Natiunilor Unite este una dintre lucrarile cheie ale arhitecturii noastre moderne de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si un excelent exemplu de arhitectura metropolitana. Colectivul de arhitecti condus de A. Gorbuntov, V. Salaghinov si inginerii Y. Skrinski, V. Ivenko, T. Derkacenko au ridicat-o in anul 1974 intr-o locatie proeminenta si semnificativa din punct de vedere istoric: in centrul Chisinaului. Hotelul de 15 etaje a fost printre cele mai reprezentative din Chisinau, gazda celor mai fastuoase petreceri destinate turistilor si oficialilor din strainatate. Etajele superioare, destinate cazarii, puteau gazdui 580 de persoane, iar servicile erau dispuse la nivelurile inferioare. Printr-o galerie se ajungea la restaurante (470 de locuri), la sala de banchete si la bar. Interioarele erau decorate cu ornamente metalice si cu sculpturi in lemn si piatra."
Dumitru Rusu a mentionat ca Hotelul a facut parte pana in 1992 din reteaua hoteliera sovietica Intourist, iar pana in 2006 din patrimoniul statului, dupa care a fost privatizat, iar acum se afla in stare avansata de degradare, volumul inalt fiind pregatit pentru demolare inca din 2013 si demontat pana la carcasa de beton. Presedintele arhitectural declara ca din 2016-19 se afla pe lista de obiective propuse de B.A.C.U. pentru clasare Ministerului Culturii din Republica Moldova, iar din 2020 pentru clasare la Primaria Chisinaului.
Dumitru RUSU, PRESEDINTELE ARHITECTURAL AL BACU:"Cladirea echilibrata in forma si proportii a arhitectului Gorbuntov a adus o contributie semnificativa la arhitectura urbana a Moldovei, intr-un limbaj istoric clar si moderat, si chiar a marcat punctul de cotitura al modelelor arhitecturale postbelice din republica. Integrand caracteristicile structurale si spatiale ale perioadei interbelice, edificiul este dedicat perceptiei spatiale a unei cladiri tip lama si a unui corp pavilionar/restaurant ce au fost concepute pe doua directii, una verticala, a cazarii, si alta orizontala, a spatiilor comune si a serviciilor. Plastica exterioara este accentuata de utilizarea unor elemente prefabricate din beton armat interpretate intr-o tehnica modernista.
Cu fatadele din panouri prefabricate cu exteriorul repetitiv, extrem de impunator, dar si transparent prin golurile ferestrelor, cladirea are o importanta arhitecturala deosebita dincolo de aspectul urban. Interiorul are 15 nivele, cu zone functionale proiectate diferit, acces primitor si scari spatioase, in conformitate cu functia hoteliera situata central. Arhitectii reusisera sa construiasca una dintre cele mai semnificative cladiri hotel din RSSM: functionala, transparenta, cu o mare usurinta tectonica. Este o marturie indispensabila, si nu doar pentru locuitorii din Chisinau.
Avand in vedere importanta istorica, pozitia urbana expusa si valoarea artistica a cladirii, sustinem cu insistenta toate eforturile pentru solutionarea demersului de clasare si includerea sa in Registrul Monumentelor Istorice de ordin local si national, conservarea si restaurtarea sa corecta. Va rugam, domnule ministru, domnule primar ca impreuna cu toti factorii responsabili, sa va opuneti pierderii iminente a unui monument national important."
Potrivit lui Chironda, mai multi angajati de la directia Arhitectura ar fi elaborat si semnat ilegal actul prin care se permite demolarea cladirii Hotelului National.