Un moment de neatenție îl putea lăsa fără  degetele de la o mână. Un bărbat din Cojușna, Strășeni, tăia lemne cu un fierăstrău circular când l-a scăpat peste mâna stângă. A fost găsit de un vecin, care l-a transportat de urgență la spital. Medicii de la institutul de medicină urgentă au replantat degetele și în acest mod i-au asigurat funcționalitatea mâinii. Urmează o perioadă lungă de recuperare,  însă bărbatul spune că doctorii au făcut o adevărată minune.

Publicat:16.02.2025, 22:10

Vasile Raiu a ajuns la spital săptămâna trecută după un incident tragic. În timp ce tăia lemne, acesta a scăpat fierăstrăul circular peste mâna stângă.

Vasile RAIU, PACIENT: “S-a sucit fierăstrăul și am căzut cu mâna. Un deget s-a dus de tot, iar patru mi le-au salvat medicii.
- În acest moment a venit la mine vecinul de alături. Eu când am căzut cu mâna peste fierăstrău, alături era o cârpă și am pus-o pe mână și m-am pus jos. Și el m-a întrebat “cumătrul, ce e cu tine?”.”

Vecinul a acționat prompt și l-a transportat de urgență la spital.

Vasile RAIU, PACIENT: “Timp de vreo 10 minute m-a adus de la Cojușna până aici.”

Bărbatul de 58 de ani spune că medicii au făcut un adevărat miracol.

Vasile RAIU, PACIENT: “M-au operat, mulțumesc Domnului, măcar pe acestea le-au salvat. (lasă să plângă)
- Eu am crezut că s-au dus toate degetele."

Vasile Raiu face butoaie. Însă, va trebui să mai zăbovească cu revenirea la muncă, pentru că urmează o perioadă lungă de recuperare. Medicii spun că operația, care a durat mai mult de patru ore, a fost una complexă, pentru că a fost nevoie de replantarea degetelor și plastia acestora. Au fost salvate patru din cinci degete.

Olesea CATARAU, MEDIC SPECIALIST CHIRURGIA PLASTICĂ, ESTETICĂ ȘI MICROCHIRURGIE: “Degetele care erau detașate de la mâna propriu-zis au fost reatașate porțiunile osoase, utilizându-se broșe, niște spițe speciale care fixează oasele.”

Anatolie CALISTRU, ȘEFUL SECȚIEI MICROCHIRURGIE: “Degetul patru a fost imposibil de replantat, pentru că era defect în avulsie, defect de vase și de nervi. S-a replantat degetul doi și degetul trei. Aici mai avem fractură la degetul cinci cu leziuni de tendoane și aici tot tendoanele.”

În același timp, medicii de la spitalul de urgență au efectuat, sub microscop, suturarea vaselor, nervilor, a tendoanelor, care răspund de îndoierea și dezdoierea degetelor. Altfel spus, acestea au fost cusute. La câteva zile de la intervenție, pacientul își simte deja cele patru degete.

Vasile RAIU, PACIENT: "Le simt puțin, înainte nu le simțeam deloc, era amorțit tot, dar acum le mai simt.”

Anatolie CALISTRU, ȘEFUL SECȚIEI MICROCHIRURGIE: “La 7-8 săptămâni se vor înlătura broșele, metalul, un radiocontrol.
- 50% este succesul operației și 50% este cum pacientul recuperează post operator.”

Medicii îndeamnă oamenii să respecte regulile de securitate când folosesc acasă unelte periculoase. Iar în cazul în care s-a întâmplat nenorocirea, spun că este extrem de important timpul de intervenție, care trebuie să se încadreze în termenul 4-6 ore de la incident.

Olesea CATARAU, MEDIC SPECIALIST CHIRURGIA PLASTICĂ, ESTETICĂ ȘI MICROCHIRURGIE: "Dacă vorbim de o amputare completă, când nu este nicio conexiune cu membrul mai sus de linia inciziei, atunci segmentele amputate se pun într-o batistă curată, se aplasează într-un pachet de plastic și ulterior într-un vas, o treime gheață și 2/3 apă."