Unul dintre cele mai vechi cimitire din Chisinau a fost descoperit pe teritoriul Maternitatii Nr 2. Specialisti de la noi si din Romania au desfasurat cercetari arheologice si au gasit oseminte ce dateaza din secolul al 16-lea, obiecte din ceramica, vesela si chiar o intreaga colectie de lulele. Obiectele descoperite vor fi pastrate la Muzeul National de Istorie.

Publicat:02.11.2022, 19:57

Totul a pornit de la aceasta fotografie din 1942, unde se vede clar amploarea pietei vechi, care era nu doar o locatie eeconomica, ci mai ales un loc numai bun pentru socializare. In urma celui de-al doilea razboi mondial, piata a fost demolata, iar odata cu reconfigurarea orasului, terenul a fost nivelat si a fost construita Maternitatea. Arheologii erau siguri ca locul ascunde comori. 

Sergiu MUSTEATA, ISTORIC: "Stim ca a fost un rand de gherete, depozite, dar piata era un teritoriu deschis. Asa am descoperit urmele pavajului."

Sergiu MUSTEATA, ISTORIC: "In zona aceasta a fost o constructie, dar mai multe niveluri. Avem zidarie, coltul acesta chiar s-a pastrat, se vede varul."

Specalistii au facut sapaturi in trei zone si au descoperit obiecte sau fragmente ale acestora, din perioada interbelica. 

Sergiu MUSTEATA, ISTORIC: "Fiole cu lichid, capace de sticla, sticla, inventar care urmeaza sa fie analizat. Dopuri de bere, cvas.

- Ceramica, farfurii, ulcioare, toate sectionate, dar le vom putea recupera, reconstrui."

O alta descoperire sunt halbe de bere sau pahare de sampanie, unele din ele rezistand in timp. Arheologii au adunat si o intreaga colectie de lulele. 

Sergiu MUSTEATA, ISTORIC: "Traditia fumatului in Chisinau era larg raspandita."

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "Marea descoperire a specialistilor este aceasta zona. Sectiunea arheologica are o suprafata de 14 metri patrati si o adancime de aproape 2 metri. Aici arheologii au gasit 14 morminte, care dateaza din secolul XVI."

Sergiu MUSTEATA, ISTORIC: "- Eu cred ca este surpriza anului pentru perspectiva arheologica, pentru Chisinau. 

- Noi am descoperit urme a 14 morminte. O buna parte s-au suprapus unele peste altele, unele sunt de copil, altele de adolescent si de matur. Toate sunt crestine, in mare parte au si cate o moneda, pe piept am gasit monede. 

- Una a fost curatata si ne arata ca este din 1524. E un moment important in ceea ce inseamna incadrarea cronologica."

Potrivit arheologului, acesta este unul dintre cele mai vechi cimitire ale Chisinaului. Asa ca cercetarile vor continua si anul viitor, spune specialistul. Toate vestigiile arheologice vor fi predate in custodia Muzeului National de Istorie a Moldovei si vor putea fi admirate de locuitorii orasului si turisti. Cercetarile arhelogice in zona Pietei Vechi au fost realizate in baza unui contract dintre Universtatea Pedagogica “Ion Creanga” si Directia Generala Arhitectura, Urbanism si Relatii Funciare, in contextul planului de dezvoltare a arheologiei urbana. Bani pentru acest proiect au fost alocati din bugetul municipal.