Utilizarea resurselor administrative, cazuri de corupere a alegătorilor, agitație electorală într-o perioadă interzisă și discursuri de ură. Sunt câteva dintre încălcările depistate de asociația Promo-Lex, înainte de începutul campaniei electorale. Este al doilea raportat prezentat de misiunea, care va monitoriza desfășurarea alegerilor și a referendumului din octombrie.

Publicat:20.09.2024, 21:29

Asociația Promo-Lex a constatat 13 cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, fiind vizat Partidul Acțiune și Solidaritate, blocul electoral Împreună, blocul politic Victorie, PDCM și autorități publice locale.

Mariana FOCȘA, EXPERT ELECTORAL, PROMO-LEX: „În cazul PAS au fost cazuri de colectare a semnăturilor în instituții publice în timpul orelor de muncă a angajaților, și de asemenea de asumare a meritelor pentru lucrările și serviciile implementate pe bani publici. În cazul Victorie, au fost cazuri de asumare a meritelor pentru lucrări și servicii implementate pe bani publici.”

Liderul PDCM a ironizat raportul, membrii blocului electoral Împreună ne-au spus că nu au folosit resurse administrative în procesul de colectare a semnăturilor, iar ceilalți vizați în raport nu ne-au răspuns deocamdată pentru o reacție. În aceeași ordine de idei, Promo-Lex a raportat cazuri de colectare a semnăturilor în susținerea candidaților de către persoane neautorizate, dar și activități de promovare cu tentă electorală înainte de startul oficial al campaniei.

Mariana FOCȘA, EXPERT ELECTORAL, PROMO-LEX: „Nelipsite în perioada monitorizată au fost și cazurile cu potențial de corupere a alegătorilor și acestea au fost raportate în cazul blocului Victorie și partidului Viitorul Moldovei."

Am solicitat o reacție de la formațiunile vizate, dar deocamdată nu ne-au transmis un comentariu. În același timp, Promo-Lex anunță că unele grupuri de inițiativă nu au raportat toate cheltuielile, iar unii concurenți electorali au folosit discursuri cu instigare la ură.

Nicolae PANFIL, ȘEFUL MISIUNII DE OBSERVARE PROMO-LEX: „Cel putin 40 de cazuri de discurs de ură și alte forme de manifestare a intolerantei. Cele mai multe cazuri au fost răspândite prin intermediul rețelelor de socializare, aplicațiilor mobile. Apartenenta politică, orientarea sexuală, identitatea de gen și sexul sau genul au fost criteriile care au stat la baza celor mai multe discursuri de ură și instigare în această perioadă.”

Rezultatele observării asociației Promo-Lex fac referire la perioada 20 august-17 septembrie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.