Centrala electrica de la Cuciurgan ar putea reduce cu circa 40% livrarile de energie catre malul drept al Nistrului, de saptamana viitoare. Anuntul a fost facut de asa-zisul lider din regiunea transnistreana, Vadim Krasnoselskii, dupa ce autoritatile separtiste de la Tiraspol au instituit stare de urgenta in economie din cauza deficitului de gaz. Responsabilii de la Moldelectrica sustin ca deja au fost notificati despre faptul ca vom primi mai putina energie, iar Energocom cauta solutii.

Ultimul update: 21.10.2022, 16:54 Publicat:21.10.2022, 16:53

Starea de urgenta in economie a fost instituita in regiunea transnistreana incepand de astazi, pentru o perioada de 11 zile. Autoritatile separatiste de acolo sustin ca au luat aceasta decizie din cauza faptului ca in regiune au fost reduse livrarile de gaz cu 30%, fapt care afecteaza inclusiv functionalitatea Centralei electrice de la Cuciurgan, de unde malul drept al Nistrului primeste 70 la suta din necesarul de energie electrica.

Vadim KRASNOSELSKI, LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL: „De luni, vom limita livrarile de gaz catre Centrala electrica de la Cuciurgan, iar, drept urmare, in loc de pachetul de 70%, vor ramane 27% din livrari.”

In cazul in care Gazprom nu va mari volumele de gaze naturale atunci, in noiembrie, livrarile de energie electrica ar putea sa scada si mai mult, anunta Krasnoselskii.

Vadim KRASNOSELSKI, LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL: „Pachetul energetic va fi de maxim 23%. 23 la suta. Asta e cifra finala.”

Responsabilii de la Moldelectrica, operatorul  sistemului de transport al energiei electrice in retelele electrice nationale, sustin ca deja au fost notificati oficial de Centrala de la Cuciurgan despre faptul ca livrarile de energie vor fi reduse.

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „In primul rand, noi o sa incercam, eu cred ca Energocom deja lucreaza la acest lucru, trebuie de gasit alti furnizori de energie electrica ca sa exploatam la maxim posibilitatile de transmitere a energiei electrice din sistemul UE, in sistemul moldovenesc.”

Victor BINZARI, DIRECTOR ENERGOCOM: „Energocom deja de aseara lucreaza pentru a identifica alte surse, suplimentar am avut mai multe discutii cu mai multi traideri si producatori de energie din Romania, iar colegii de la Moldelectrica discuta pentru a mari capacitatea de transportare a energiei electrice din Romania in Republica Moldova. Deci, incercam sa facem tot posibilul ca sa nu ajungem la deconectari de energie electrica, care dupa cum vad eu, pot fi activate incepand de luni.”

Daca pana luni Energocom nu gaseste un alt furnizor de energie electrica, atunci s-ar putea recurge la planul de urgenta.

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „Urmare a cifrelor pe care noi o sa le primim, noi o sa negociem cu operatorii sistemelor de transport din tarile vecine, in primul rand. Sa vedem disponibilitatea energiei de urgenta sau asa-numitul ajutor, in caz de avarie, asta e printre ultimele optiuni la care apeleaza operatorul sistemului de transport.”

Am solicitat un comentariu de la Ministrul Infrastructurii in acest sens, dar deocamdata nu am primit un raspuns. 

Anterior, in cadrul emisiunii In Profunzime, Andrei Spinu a declarat ca daca Centrala de la Cuciurgan nu va mai livra curent electric malului drept, autoritatile de la Chisinau vor achizitiona energie electrica de pe piata europeana, care este mai scumpa. In prezent, Republica Moldova cumpara 70% din necesarul de energie electrica de la Cuciurgan.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.