Locuitorii din localitățile Varnița și Copanca, aflate în zona de securitate se vor confrunta în continuare cu deconectări de energie, provocate de lipsa gazului în regiunea transnistreană. Asta deoarece construcția unei noi linii electrice va dura mai bine de 4 luni. Astfel, localnicii vor primi ajutoare sub formă de lemne și generatoare. Acestea au fost promise de președintele Maia Sandu, premierul Dorin Recean și vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, care au mers astăzi la Varnița.
Maia Sandu, Dorin Recean și Oleg Serebrian au mers de dimineață la Varnița pentru a discuta cu autoritățile publice locale despre criza energetică. După o ședință cu ușile închise, oficialii au făcut declarații pentru presă.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Am înțeles că este nevoie de sprijin sub formă de lemne, sub formă de peleți. E nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice. Asta înseamnă centrale pe biomasă și așteptăm ca ministerul infrastructurii și primăriile să pregătească aceste proiecte.”
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Am verificat executarea dispozițiilor CSE, în mod special ceea ce era nevoie de coordonat activitatea autorităților centrale cât și cele locale pentru interconectarea rețelelor de energie electrică și a gazelor naturale în cele 14 localități.”
Potrivit vicepremierului pentru reintegrare, localitățile Varnița și Copanca singurele din zona de securitate care nu au acum lumină, pot fi conectate la rețeaua de electricitate de pe malul drept al Nistrului, însă asta poate dura și până la 4 luni și nu 10-25 de zile cum s-a anunțat anterior. Totodată, va fi nevoie de costuri mari.
Oleg SEREBRIAN, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE AL REPUBLICII MOLDOVA: „De asemenea, vom încerca să discutăm cu cei de la Tiraspol despre situația localităților Varnița și Copanca, care pot fi conectate la rețelele electrice ale Republicii Moldova, dar folosind infrastructura, care este temporar în administrația lor, deocamdată se evită aceste discuții.”
În cadrul întâlnirii de azi cu premirul și președintele, cei 14 primari ai localităților din zona de securitate s-au plâns pe problemele cu care se confruntă începând cu 1 ianuarie. Totodată, în fața primăriei unde a avut loc întâlnirea s-au adunat mai mulți localnici din Varnița, dar și din stânga Nistrului, care au cerut ajutor autorităților.
„Este foarte greu, vă cerem ajutor.
- Nu aveți căldură?
- Nu avem căldură, nu avem lumină, ne-o opresc. Noi vrem să vă rugăm pe dumneavoastră, pentru oamenii ca noi, care suntem bătrâni, cetățeni care nu am fost niciodată trădători, să ne dați statut de refugiat pentru că este imposibil de rezistat.”
Vizita oficialilor a continuat la grădinița și liceul din Varnița, dar și la centrul de sănătate local.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.