Conform datelor Biroului National de Statistica, Moldova in ultimii 8 ani a avut un consum mediu lunar de 368 milioane kWh de energie electrica in valoare bruta. Din aceasta energie consumata lunar, 80 milioane mWh sau 21,8% a fost acoperita de productia locala, iar restul a fost procurata fie din Stanga Nistrului fie din Ucraina. Insa avem variatii mari pe parcursul anului atat la consum, cat si la productia locala, potrivit analizelor expertului Veaceslav Ionita.
Consumul de energie electrica este relativ stabil pe parcursul anului cu un consum mai mic in lunile de vara si mai sporit iarna. Astfel vara consumul este de 320-340 milioane kWh, iar iarna de 400-440 milioane kWh. Diferenta dintre consumul de vara si cel de iarna este de 25-30%.
Cat priveste productia locala, diferenta este foarte mare si este determinata de faptul ca energia electrica locala este produsa in cea mai mare parte prin cogenerare. Altfel spus noi producem caldura pentru principalele orase din tara si ca un produs aditional este energia electrica. In rezultat in lunile de vara Moldova produce lunar 15-30 milioane kWh de energie electrica, iar in sezonul de incalzire producerea creste de 10 ori pana la 150-160 milioane kWh.
Drept consecinta in lunile de vara productia locala acopera doar 5-10% din necesitati, iar in lunile de iarna productia locala de energie electrica poate acoperi 30-40% din necesitati.
Daca ne referim la lunile noiembrie-decembrie din acest an, atunci productia locala poate acoperi pana la 40% din necesitatile noastre, insa apare o alta problema, pretul la energia electrica consumata.
Pretul la energia electrica locala este in prezent la nivel de 4,33 lei/kWh, cea ce o transforma in cea mai scumpa energie electrica disponibila. Spre exemplu energia electrica din Stanga Nistrului in prezent este procurata cu 1,22 lei/kWh, sau de 3,5 ori mai ieftina decat energia locala.
O alta sursa de energie ieftina era cea din Ucraina, care era procurata cu 1,5 lei/kWh. Insa atacurile Federatiei Ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei a lipsit Moldova de aceasta sursa energetica.
In astfel de conditii, Guvernul Romaniei in mod prioritar a decis in timp record de 24 de ore sa ofere Moldovei cel putin 70 milioane kWh de energie electrica la pret plafonat, diferenta fiind acoperita de Guvernul Romaniei. Acest suport imediat si neconditionat al Romaniei acopera bresa creata de imposibilitatea importurilor din Ucraina si acopera 25-30% din importurile noastre din aceasta perioada. Trebuie sa mentionam ca Moldova beneficiaza de energie electrica din Romania la pret subventionat, mult mai mic decat pretul de piata. Suportul oferit de Guvernul Romaniei prin subventionarea pretului la energie electrica se ridica la 7 milioane Euro lunar si va constitui cel putin 35 milioane Euro pentru urmatoarele 5 luni. Este un suport financiar direct, care trebuie privind ca un ajutor din partea Guvernului Romaniei oferit cetatenilor Moldovei. In prezent Romania precauta posibilitatea de a majora suportul pentru Moldova cu 60%, cea ce ne va permite sa acoperim 40% din necesarul de energie importata.
Insa toate capacitatile actuale existente ne permite sa acoperim necesarul mediu de consum, dar nu si consumul in orele de varf. Ori consumul de energie electrica in orele de varf (dimineata si seara) este mult mai ridicat si Moldova se confrunta cu un deficit pe care il poate acoperi fie prin contracte suplimentare la preturi de minim 3,5 lei/kWh ori sa faca procurari de urgenta fara contract, unde pretul poate ajunge si la 6,67 lei/kWh, cum a fost zilele acestea.
Cert este ca pretul mediu de achizitie a energiei electrice in lunile noiembrie-decembrie vor fi mult mai mari, cea ce va fi o presiune enorma peste sectorul energetic si cel mai probabil va trebui sa avem noi majorari de preturi.
Daca gestiunea in aceasta perioada de criza va fi una impecabila, atunci Moldova pentru lunile noiembrie-decembrie poate avea un pret mediu de achizitie a energiei electrice la nivel de 2,6 lei/kWh, sau de 2,6 ori mai scump decat pretul mediu din ultimii 5 ani . Cert este ca consumul mare in orele de varf creeaza presiuni enorme asupra pretului de achizitie. Noi avem de ales: reducem consumul in orele de varf, sau platim un pret majorat, pentru placerea de a consuma fara limite.