Vieti salvate mai rapid la Balti! Acolo unde astazi a fost inaugurat Dispeceratul integrat pentru situatii de urgenta NORD. Dispecerii politiei, pompierilor si medicilor vor activa sub acelasi acoperis astfel ca se va interveni mai rapid in cazul unor accidente sau altor incidente.
Intr-o incapere spatioasa, cu tehnica si mobilier nou, dispecerii politiei, dar si ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta deja si-au ocupat locurile in fata calculatoarelor si asteapta sa directioneze informatia catre colegii lor. Faptul ca sunt impreuna le va eficientiza munca, spun acestia.
Ecaterina CUCOS, OFITER SUPERIOR: „O sa fie mai usor sa conlucram si cu ambulanta pentru ca ei nu sunt cu noi, la nivel de convorbire, la chemare.”
Vadim BICIUSCA, MAIOR AL SERVICIILOR DE SALVATORI: „Noi receptionam apelurile si directionam tehnica si resursele la locul unde sunt solicitate.”
Autoritatile sustin ca dispeceratul va acoperi 11 raioane din nordul tarii si Municipiul Balti si vine sa reduca timpul de interventie.
Adrian EFROS, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: „Acest centru este unul dintre obiectivele noastre de a reduce timpul de interventie in folosul cetateanului.”
Liliana PUSCASU, PURTATORUL DE CUVANT AL IGSU: „Aici vor fi receptionate apelurile de urgenta, iar ulterior serviciile de urgenta vor putea merge in teritoriu pentru a lichida consecintele situatiilor exceptionale.”
Dupa 31 decembrie si dispecerii serviciului medical de urgenta se vor regasi in acest centru, construit de la zero, in cadrul unui proiect transfrontalier finantat de Uniunea Europeana.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Aici, la acest dispecerat urmeaza sa vina si medicii de la urgenta, imediat dupa ce, de la 1 ianuarie 2024, sistemul 112 va trece in gestiunea ministerului Afacerilor de Interne.”
Timpul de interventie al medicilor, salvatorilor si politistilor este crucial in salvarea vietilor, spun specialistii.
Ilie BRICICARU, EXPERT TRAFIC RUTIER: „Deci cat de repede se acorda ajutorul de urgenta, cu atat mai multe sanse are omul implicat intr-un accident rutier sa supravietuiasca.”
Iar munca in echipa a celor trei institutii va permite reducerea timpului de interventie.
Ilie BRICICARU, EXPERT TRAFIC RUTIER: „Sunt interventii care includ medicii, specialisti in urgenta si specialisti in descarcerarea automobilelor. Oamenii acestia intreprind setul de actiuni pentru a ajunge foarte repede la locul accidentului si a acorda primul ajutor medical.”
Moldova este in topul tarilor cu cele mai multe accidente rutiere soldate cu decese, chiar daca numarul acestora este in descrestere. Potrivit datelor statistice oferite de Consiliul European pentru Siguranta Transporturilor, in 2022, in tarile UE, in medie au fost inregistrate 46 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.
In Republica Moldova indicile este aproape dublu - 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.