Viitura cu grindină de ieri a distrus grădinile și au compromis recolta în mai multe localități din nordul țării. Șuvoaiele de apă au inundat curțile, beciurile, iar drumurile au fost umplute de nămol. Disperați, oamenii spun că le-a fost dată peste cap toată munca de primăvară.

Publicat:26.04.2024, 22:08

Așa arată raionul Soroca, după furtuna de ieri. Mătușa Galina, din satul Cureșnița veche, spune că grindina a făcut prăpăd în grădina sa.

Galina, LOCUITOARE CUREȘNIȚA VECHE, SOROCA: „Gheața a fost atât de mare încât puteai să o iai cu lopata. S-a făcut totul alb și s-a sfărâmat totul. Iată, nu găsești o frunză întreagă.”

Pe lângă lăstarii de cartofi, a fost distrusă și recolta de ceapă.

Galina, LOCUITOARE CUREȘNIȚA VECHE, SOROCA: „Toată ceapa este ruptă și se va usca. Va trebui zbulsă și aruncată. De unde să cumpărăm alta? Dovleceii și ei au fost distruși.”

Același tablou îl găsim și în grădina Liviei Revenco. Femeia spune că viitura i-a inundat beciul, iar grădina i-a fost înnămolită.

Livia REVENCO, LOCUITOARE CUREȘNIȚA VECHE, SOROCA: „Se vede cum vine apa și curgea gârlă, iar aici totul era ca iarna, Doamne ferește ce grindină strașnică a fost.”

Iar această femeie a fost surprinsă strângând cu lopata nămolul în două cu grindină.

„Iată, vedeți, aceasta este gheață.”

Iar din porumbul semănat în grădină, n-a mai rămas nimic, spune femeia.

„Iată acolo este un grăunte, acolo unul, restul au fost duși în drum de gârlă. Apa a venit pe aici și a trecut pe acolo pe lângă plasă și a mâlit totul și căpșunele.”

Ieri, o furtună cu grindină s-a abătut peste mai multe localități din nordul țării.

Potrivit serviciului hidrometeorologic de stat, în următoarele zile nu se prevăd ploi. Va fi noros, dar se va încălzi ușor, maximele ajungând pâna la 22 de grade în sudul țării. Săptămâna viitoare va fi și mai cald, astfel ca de Paște vom avea 25 de grade.