Vicepremierul, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a sustinut un briefing de presa in cadrul caruia a mentionat faptul ca a inceput procesul de elaborare a unui cadru de suport pentru producatorii de cereale din Republica Moldova. Ieri, fermierii au anuntat ca vor reveni in Piata Marii Adunari Nationale pentru a continua sa protesteze.

Publicat:30.11.2023, 10:41

Victor BOLEA, MINIATRUL AGRICULTURII SI INDUSTRIEI ALIMENTARE: „In primul rand vreau sa va informez in felul urmator... Eu, in calitate de ministru al Agriculturii, sunt constient de situatia precara a producatorilor de cereale in mod special din Republica Moldova si in fiecare zi, in cadrul ministerului si ministerul in sine, lucreaza pentru identificarea de solutii eficiente si legale de a veni in ajutor si in suportul acestui tipde activitate in agricultura din Republica Moldova.

Vreau sa va informez ca a avut loc o prima sedinta. Procesul de elaborare a unui cadru de suport pentru acest tip de fermieri din Republica Moldova s-a inceput, a avut loc o prima sedinta in cadrul careia au participat reprezentanti de la Ministerul de Finante, de la Inspectoratele Fiscale, reprezentanti ai bancilor, inclusiv reprezentanti ai structurilor comerciale care importa si va vand dumneavoastra inputuri, pentru a stabili un inceput de dialog, pentru ca numai in baza unui dialog se poate de stabilit finalitatea unui proces, elaborarea unui cadru de suport pentru dumneavoastra.

In cadrul acestei prime intrevederi s-au identificat doua categorii de agenti economici care se ocupa de producerea de cereale. In primul rand vorbim despre agricultorii care au, asa numitele, acte de constatare a secetei de la Comisiile de Situatii Exceptionale Raionale si la apelul facut de catre Minister deja vreau sa va informez ca, numai in cateva zile, aproximativ 15 cereri au parvenit din raionul Causeni, Stefan Voda, la Camera de Comert. Urmeaza sa fie analizate cererile si eliberate certificatele de situatii de forta majora care, ulterior, pot fi prezentate la banci sau la agenti economici cu care dumneavoastra aveti relatii comerciale pentru a stabili relatiile ulterioare.

A doua categorie de agricultori, producatori de cereale care astazi sunt intr-un numar mai mare sau, mai bine zis, urmeaza sa stabilim care este numarul lor, sunt agricultorii care nu au suferit de la seceta, dar au astazi impedimente in procesul de realizare sau, mai bine zis, pretul de realizare a produselor cerealiere si noi trebuie sa identificam solutii pentru aceste doua categorii.

Daca e sa vorbim despre acele doua propuneri de baza care au veit din partea Fortei Fermierilor, vreau sa fie foarte clar pentru agricultori si cetatenii din Republica Moldova, ca asa numitul moratoriu propus de catre Forta Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio forma, pentru ca, in primul rand, nu exista forma legala in Republica Moldova in baza careia ar putea fi declarata o astfel de forma de sustinere.

A doua modalitate, nici inclusiv CSE-ul nu are astfel de imputerniciri si, mai mult ca atat, legislatia din Republica Moldova prevede foarte clar... si slava Domnului ca in Moldova nu exista nicio entitate care ar putea interveni in relatiile private intre doi agenti economici. Nu are dreptul absolut nimeni sa intervina intre banca si agentul economic care si-a luat credit, inclusiv cineva care a vandut grau la altcineva. Nu exista cadru legal care ar permite astfel de interventii din partea oricarei entitati din partea statului.

Acum in ceea ce priveste urmatoarea propunere din partea Fortei Fermierilor, si anume ne referim la distribuirea din fondul AIPA pentru 2024, redirectionarea a 500 de milioane de lei pentru compensarea producatorilor de porumb si floarea soarelui, a culturilor de grupa a doua. Guvernul Republicii Moldova nu sustine aceasta propunere, pentru ca o considera discriminatorie in raport cu ceilalti agricultori si agenti economici din agricultura care au facut investitii in 2023 si care au luat credit la banca si care au mizat pentru a primi aceste subventii. Actiunile pe care urmeaza sa le facem trebuie sa fie in sustinerea agricultorilor care sunt in dificultate, dar sa nu cream dificultati pentru alti agricultori.”

Sapatamana trecuta, mai multi fermieri din tara si-au adus tehnica agricola in PMAN. Acestia au venit din diferite regiuni ale tarii, pentru a protesta in urma mai multor discutii cu ministrul agriculturii care s-au incheiat fara rezultat. Agricultorii sustin ca multi dintre ei se afla in prag de faliment, fiind presati de datorii. Astfel, au cerut Guvernului sa impuna un moratoriu la calcularea penalitatilor si executarea silita, solicitarea fiind insa respinsa.

Agricultorii au cerut sa li se ofere un ragaz la achitarea datoriilor fata de creditori, prin impunerea unui moratoriu la calcularea penalitatilor si executarea silita. 

Totodata, acestia vor compensatii din fondul de subventionare la produsele de floarea-soarelui si porumb. Asta dupa ce anterior Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru a acorda compensatii fermierilor afectati de criza de anul trecut pentru culturile de grau, orz si rapita. 

Agricultorii s-au aratat nemultumiti de aceasta suma acordata, intrucat, potrivit lor, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei pentru a acoperi toate pierderile. Guvernul a anuntat anterior ca a solicitat ajutor extern in acest sens.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.