Moldovenii din Statele Unite, Canada, Suedia, Islanda, Norvegia și Finlanda vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din toamnă. Parlamentul a aprobat azi în lectura finală un proiect de lege în acest sens. Blocul comuniștilor și socialiștilor a criticat inițiativa legislativă și a votat împotrivă.

Publicat:26.04.2024, 20:45

Veronica ROȘCA, PREȘEDINTELE COMISIEI JURIDICE, NUMIRI ȘI IMUNITĂȚI: "Au fost revizuite normele proiectului referitoare la limitele implementării votului prin corespondeță.
- Condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență care sunt introduse în proiect sunt - lipsa secțiilor de votare în țara gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare, cât și experiența implementării acestei metode alternative de vot."

Totodată, țara trebuie să asigure siguranța serviciilor poștale. Aceste condiții sunt întrunite de mai multe state, pe lângă Canada și SUA, incluse în proiectul inițial.

Veronica ROȘCA, PREȘEDINTELE COMISIEI JURIDICE, NUMIRI ȘI IMUNITĂȚI: "Ar putea să se extindă votul prin corespondență asupra așa state ca SUA, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda."

Președintele comisiei juridice, numiri și imunități a declarat că votul prin corespondență nu va putea fi implementat în țările în care Moldova nu are stabilite relații diplomatice sau în statele aflate în conflicte militare. Pentru a putea vota prin corespondență, alegătorii vor trebui să se înregistreze în prealabil, buletinele de vot le vor fi expediate prin poșta diplomatică sau prin servicii poștale obișnuite, iar fiecare cetățean va fi obligat să păstreze secretul votului, în caz contrar ar putea fi sancționat.

Veronica ROȘCA, PREȘEDINTELE COMISIEI JURIDICE, NUMIRI ȘI IMUNITĂȚI: "A fost eliminată incertitudinea privind vârsta alegătorilor, respectiv își vor exercita dreptul la vot prin corespondență persoanele care la data solicitării au împlinită vârsta majoratului."

Opoziția a criticat proiectul.

 Diana CARAMAN, DEPUTAT COMUNIST: "Întrebare către domnul Creangă. Liniștiți-vă, vă rog. Totul este bine. 
- Textul inițial a fost modificat în proporție de 30%. Cum direcția juridică reacționează la asta?"

"Ceea ce afirmați dumneavoastră este valabil doar pentru faza de elaborare."

Proiectul privind pilotarea votului prin corespondență a fost aprobat în lectură finală cu votul a 57 de deputați.