Daca te gandesti sa traiesti in mai multa bunastare in 2020, banii nu vor pica din cer – probabil ca trebuie sa faci unele schimbari ca sa-ti atingi scopurile. In text vei afla schimbarile din modul de viata care i-au ajutat pe cei care au devenit milionari (in dolari) prin efort propriu. Daca a mers pentru ei, s-ar putea sa mearga si pentru tine, spun jurnalistii de la CNBC. ​

Publicat:10.01.2020, 11:59

Genereaza doua venituri - sau mai multe

Oamenii bogati se concentreaza pe castiguri - si in general nu sunt multumiti cu o singura sursa de venit.

Thomas C. Corley, autorul cartii „Change Your Habits. Change Your Life”, i-a studiat multi ani pe milionarii pe cont propriu si a aflat ca cei bogati „nu se bazeaza pe o singura sursa de venituri”. De fapt, 65% au avut cel putin trei surse de venit pe care le-au creat inainte de a face primul milion de dolari”, scrie Corley, citand printre acestea venituri din chirii, indeletniciri colaterale (freelancer) sau inca o slujba.

Odata ce ai inceput sa aduci acasa bani din doua surse, incearca strategia lui Jay Leno: pune deoparte suma mai mare si traieste din cealalta. Nu numai ca elibereaza mai multi bani pentru economii si investitii, dar previne si inflatia personala care te face sa cheltuiesti mai mult pe masura ce cresc veniturile.

Economiseste ca sa investesti

„Investirea banilor te va face bogat”, spune milionarul Grant Cardone. „Singurul motiv ca sa economisesti bani este ca intr-o buna zi sa investesti bani”.




De fapt, cat de mult economisesti si investesti este adesea mai important decat cat de mult castigi, spune expertul in finante personale Ramit Sethi:

„In medie, milionarii investesc 20% din venit in fiecare an. Avutia nu se masoara cu suma pe care o fac in fiecare an, ci prin cat au economisit si investit in timp”, a scris el in cartea „I Will Teach You to Be Rich”.

Automatizeaza-ti finantele

Odata ce te-ai angajat sa-ti investesti banii, cel mai simplu mod de a pastra in timp obiceiul este automatizarea procesului. Programeaza un transfer regulat prin care bani din salariu sa mearga in conturile de economii sau de investitii in fiecare luna, chiar inainte sa-i vezi.

Sa zicem ca un scop in 2020 este sa pui 2.000 de dolari intr-un fond de urgente. Incepe prin a calcula cat trebuie sa economisesti din fiecare salariu pe parcursul anului pentru a-ti atinge scopul. Apoi programeaza un transfer automat care sa mute suma din contul curent in cel de economii de fiecare data cand esti platit.

Cladeste relatii cu oameni de succes

Comunitatea conteaza. Iti poate chiar afecta averea neta, spune Steve Siebold, milionar si autor: „In cele mai multe din cazuri, valoarea ta neta reflecta nivelul celor mai apropiati prieteni... Devenim asemanatori cu oamenii cu care ne asociem si de aceea castigatorii sunt atrasi de castigatori”.




Corley este de acord: „Oamenii bogati si de succes sunt foarte atenti cu cine se asociaza. Scopul lor este sa dezvolte relatii cu alti indivizi orientati spre succes”.

Daca nu ai oameni puternic motivati in cercul tau, Corley sugereaza sa te alaturi grupurilor de oameni care impartasesc aceleasi obiective de cariera sau interese personale.

Gandeste in stil mare

Daca ti-ai setat obiectivele cat mai sus si esti pregatit pentru oricare provocare, esti pe calea cea buna. In cele din urma, „nimeni nu a dat lovitura, s-a imbogatit si-si traieste visurile fara sa aiba obiective uriase”, scrie Siebold.

Si nu renunta la stabilirea de obiective banesti sau la aplicarea acestor schimbari in modul de viata - daca vrei sa creezi bogatie, incepe acum, scrie Sethi: „Cel mai important factor ca sa te imbogatesti este sa incepi, nu sa fii cea mai desteapta persoana din camera”.

Sursa: