Moldova se află sub cod galben de caniculă, iar zăpușeala a fost greu de suportat. Mercurul din termometre a urcat astăzi până la 34 de grade Celsius. Oamenii au căutat soluții ca să se răcorească, așa că lacurile și havuzurile au fost adevărate atracții.

Publicat:30.06.2024, 20:23

Plajele, lacururile, dar și havuzurile din capitală au fost luate cu asalt de unii locuitori care au încercat să treacă mai ușor de temperaturile ridicate.

 Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV: „Deși autoritățile municipale au recomandat locuitorilor să nu se scalde în lacurile din parcurile din capitală, din cauza că apa este poluată, aceștia nu mai tinut cont de asta. E prea cald afară, iar o bălăcială în lac este o soluție perfectă, asta ne-au spus   oamenii pe care i-am găsit astăzi aici, în parcul La Izvor.”

 „Eu aproape în fiecare an vin aici și tot așa publicitate se face că nu se poate, chiar am propus și fiicei cu nepoțelele și nu au vrut, dar iată, am primit un duș rece și un pic de soare.”

 „Luăm riscul asupra noastră și atât. 
- Căldura e prea mare...
- Da și alte locuri nu sunt.”

 „Îmi place aici și permanent vin aici și mă odihnesc și apa e curată bine.”

Oamenii spun că încearcă cât de mult posibil să se protejeze de soarele puternic, așa că și-au luat măsuri.

 „Folosim cremă cu protecție solară, numaidecât ulei cu SPF, dată trecută am fost și m-am ars trei zile nu am putut ieși afară, capul să fie acoperit și apă cât mai multă de băut.”

Unii s-au adăpostit la umbra copacilor. Aici am găsit-o și pe Mariana care a venit împreună cu copii de la Cojușna.

 „Din cauza căldurii am preferat să venim pe malul iazului un pic să ne relaxăm și să ne răcorim. Am ales să stăm la umbră pentru că de la soare ni se face rău.”


În timp ce terenurile de joacă erau pustii, copii se distrau la havuzurile din oraș, deși autoritățile îndeamnă cetățenii să nu se sclade în ele. 

„Am venit împreună cu frații și surorile să ne distrăm un pic, să ne udăm, pentru că afară e prea cald să stai în casă. Ne simțim foarte bine.”

 „O să ajungem acasă, o să facem duș cu săpun, cu o cremă, ne descurcăm.”

Și în parcurile din capitală a fost cam pustiu astăzi din cauza zăpușelii.

 „Nimeni nu suportă, chiar și cei tineri, căldura asta, dar necătând la temperatura pe care este afară, am ieșit, trebuie să ne mișcăm.”

Unii însă au ales să-și petreacă ultima zi de weekend la picnic și au optat pentru un loc umbrit.

 „Hai noroc și sănătate!
- Să ție postul și să fim noi toți sănătoți.”

 „E foarte cald și aproape de casă. Iazul, dacă te-ai încălzit, te-ai dus repede  și te-ai răcorit. 
-Azi e duminică, e foarte bine. 
-În apartament e mai cald?
-Îi foarte cald.
 Savurăm frumusețea naturii.”  

Mateorologii au emis cod galben de caniculă până pe 4 iulie. În această perioadă, medicii recomandă cât mai puțin posibil expunerea la soare, excluderea din meniu a alimentelor grase și o hidratare corespunzătoare. În următoarele zile vremea va fi la fel de caldă. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.