Zeci de credincioși s-au adunat de dimineață la biserica Sfântul Dumitru din capitală pentru a-și sfinți astăzi bucatele pentru masa de Paște. Oamenii și-au adus coșurile pline cu pască, ouă, vin și miel. Pentru al patrulea an consecutiv la această biserică bucatele sunt stropite cu agheasmă sâmbăta pentru a evita în așa fel îmbulzeala din Noaptea Învierii.

Publicat:04.05.2024, 20:04

De dimineață, pe o masă amenajată în curtea Bisericii Sfântul Dumitru, oamenii și-au întins coșurile doldora de bunătăți și au așteptat până când preotul le-a stropit pe toate cu agheasmă.

Artur ne-a povestit că a devenit o tradiție să vină ziua să sfințească bucatele, iar seara să mergă la slujbă.

”Am sfințit mâncarea pe care o vom gusta mâine. Este foarte comod că putem face asta nu noaptea când se desfășoară slujba, pentru că atunci trebuie să ascultăm, de aceea sfințim înainte ca să putem sărbători frumos. 
-Ce aveți în coș?
-Ouă, vin, carne și desigur că pască. Totul cum se cuvine. Astăzi este ziua când bărbații vin cu coșulețe.”

Oamenii spun că tradiția de a sfinți bucatele ziua este binevenită, deoarece astfel evită îmbulzeala și aglomerația din Noaptea Învierii.

"Este mult mai comod, seara vin mulți, nu au unde se așeza, nu e comod. Așa am venit, am pus pe masă, am sfințit, dimineața ne trezim și sărbătorim frumos Paștele.”

”Este mai comod ziua pentru că noaptea e mai multă lume.
-Seara o să veniți la liturghie?
-Da, numaidecât, la ora 22.”

Preoții spun că tradiția de a sfinți coșurile cu bucate ziua este de acum 4 ani. Atunci regula o fost implementată în perioada pandemiei pentru a preveni răspândirea covid-ului. Acum sfințirea bucatelor are loc pentru a evita îmbulzeala din Noaptea Învierii.

Andrei RUSU, PREOT: "Să sfințim bucatele pentru masa de Paște din ziua aceasta de sâmbătă din săptămâna patimilor din considerentul că aceștia să poată veni la slujba învierii fără de a fi împovărați cu coșurile cu care veneau deobicei și fără să stea în rândurile pe care le aranjau pe drumuri.”

Oamenii și-au putut sfinți bucatele la Biserica Sfântul Dumitru până la ora 18, iar slujba din Noaptea Învierii va incepe la ora 23.