Zeci de moldoveni revin în aceste zile acasă, pentru a fi alături de cei dragi de sărbători. Astfel că la punctele de trecere a frontierei este aglomerație. Majoritatea celor pe care i-am întalnit astăzi în vama Leușeni ne-au spus că sunt stabiliti în România și Italia de mai multi ani, și a devenit deja o tradiție ca de Paște să revină în Moldova.

Publicat:02.05.2024, 20:35

Francesca GÎNDEA, REPORTER PRO TV: ”În aceste zile, pe sensul de intrare în țară, aici, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița sunt deschise trei benzi, dar chiar și așa, traficul este aglomerat. Majoritatea moldovenilor revin din România, Italia și Germania, acolo unde s-au stabilit de mai mulți ani.”

Înarmați cu daruri pentru cei dragi, dar și cu multă răbdare moldovenii revin acasă de Paște. În aceste zile este un flux mare de mașini la punctele de trecere a frontierei. Andrian, care muncește de mai mulți ani în Germania spune că a parcurs două mii de kilometri pentru a fi alături de cei dragi de sărbători.

 ”-Cum a fost în vamă?
-Nu prea bine. Am stat foarte mult timp în vamă și aici vor să mă verifice. 
-Dar ce ați adus?
-Cadouri pentru cei dragi, diferite dulciuri, haine.”

Aceasta familie de moldoveni care locuiește de mai mulți ani peste Prut, ne-a spus că în fiecare an revine de sărbători acasă.

”De unde veniți?
-De la Iași. 
-Cum veți sărbători?
-Sperăm că bine, alături de familie.”

În vamă l-am întâlnit și pe Mihai. Bărbatul, originar din Ploiești, a venit pentru prima dată în Republica Moldova. Ne-a povestit că va sărbători Paștele în țara noastră și că vrea să guste din tradițiile moldovenești.

”Am citit lucruri foarte frumoase și am văzut deschiderea voastră și progresele pe care le-ați făcut și faptul că sunteți foarte ospitalieri și foarte drăguți. Mergem în Chhișinău și încă într-o localitate. Avem în plan vreo două sau trei crame, muzeul de istorie și mai improvizăm.”

Să sărbătorească Paștele în țara noastră a ales și Teresa din Brăila.

”De sărbători la niște prieteni la Anenii Noi merg, în ospeție, cum se zice la dumneavoastră. Nu am mai fost de mult, de vreo 7 ani.”

Reprezentanții serviciului vamal ne-au spus că în aceste zile, traficul s-a dublat.

Eduard CRISTIUC, INSPECTOR PRINCIPAL: ”În ultimile 24 de ore avem în jur de 3500 de traversări, cu aproximativ 2 mii de traversări mai multe decât într-o perioadă obișnuită. Majoritatea persoanelor sunt din diasporă și revin acasă la sărbătorile Pascale. În comparație cu anul trecut, puțin se simte o scădere, mai puțin revin. A fost suplinit numărul de angajți, se muncește intensiv, infrastructura ne permite să folosim toate pistele.  

În aceste zile este un flux mare de pasageri și la Aeroportul Internațional Chișinău. În acest sens a fostsuplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a garanta securitatea călătorilor.