Astăzi, scriitorul Spiridon Vangheli va fi condus pe ultimul drum, iar Maia Sandu a decretat ziua de 24 iunie zi de doliu național.

Publicat:24.06.2024, 08:54

Conform decretului semnat de Președinta Maia Sandu, luni, 24 iunie 2024, în toate localitățile republicii, precum şi în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova și la ora 12.00 se va cinsti memoria scriitorului, prin păstrarea unui moment de reculegere.

 Furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe, din arhiva companiei, despre viața și opera lui Spiridon Vangheli.

De asemenea, în această zi se recomandă ca autoritățile publice, întreprinderile şi organizațiile să renunțe la desfășurarea acțiunilor distractive de masă, iar instituțiile mass-media să țină cont de specificul acestei zile la editarea publicațiilor şi la formarea programelor.

Vangheli s-a stins din viață la 21 iunie, la vârsta de 92 de ani. Anunțul despre moartea sa a fost făcut de către familia scriitorului, care a precizat că în ultimul timp maestrul s-a simțit rău.

Spiridon Vangheli a fost un prozator, poet, traducător și editor din Republica Moldova. Autor și al unei celebre cărți pentru copii - Isprăvile lui Guguță - ce a fost tradusă în circa 40 de țări și aproximativ 60 de limbi.

Spiridon Vangheli are titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2012 i-a fost conferit tilul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.