Îmbrăcați în ii și cămăși tradiționale, zeci de oameni au sărbătorit astăzi Ziua Portului Popular la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Vizitatorii au avut parte de o expoziție de costume tradiționale, o paradă a portului popular, dar și de muzică bună. La final, toți cei îmbrăcați în straie naționale s-au plimbat pe străzile din centrul capitalei.

Publicat:30.06.2024, 19:36

A fost sărbătoare mare astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Vizitatorii au putut afla istoria diferitor costume tradiționale create de meșteri din întreaga țară.

  „Pentru poporul nostru, ia este o tradiție foarte frumoasă care ne reprezintă în toată lumea, cine suntem de unde venim și pentru ce pledăm.”

 „Cum se putea să nu vin, când eu sunt moldoveancă, româncă și vorbesc românește și simt românește, portul pentru mine e sfânt.”

Apoi a urmat o adevărată paradă a portului popular prezentată de copii și adulți.

La final, toți participanții, dar și vizitatorii care au venit îmbrăcați în costume populare au mers pe străzile din centrul capitalei.

„Facem un traseu de prezentare a costumului popular până la Ștefan cel Mare.// min 0.23 „Este o sărbătoare pentru noi, pentru poporul nostru, pentru cei care iubesc tradițiile și obiceiurile.”

 „Este un tezaur al neamului nostru care trebuie să-l aducem la viață, pentru că el puțin s-a pierdut în timpuri sovietice, dar sunt reguli frumoase pe care trebuie să le păstrăm cusând o cămașă tradițională.”

Ziua Portului Popular se sărbătorește pentru al 9-lea an consecutiv la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

 Varvara BUZILĂ, ȘEFA SECȚIEI DE ETNOGRAFIE A MUZEULUI:  „Este cea mai mare sărbătoare a verii prin care încercăm să celebrăm portul nostru tradițional, care este și costumul nostru identitar.”

Și șefa statului a venit cu un mesaj de felicitare pe rețelele de socializare unde a scris că aceste straie transmit bunătatea și înțelepciunea înaintașilor noștri și reprezintă unul dintre principalele elemente ale identității noastre ca neam. .

Ziua Portului Popular este sărbătorită în ultima duminică din luna iunie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.