Se împlinesc 6 ani de când autoritățile Republicii Moldova au desfășurat o operațiune ilegală prin care 7 profesori turci de la liceul Orizont au fost reținuți și expulzați în Turcia în doar cateva ore. Cu toții au primit sentințe cu închisoare, iar 6 dintre ei au fost încarcerați în închisorile turce. Deși majoritatea au fost eliberați din detenție, aceștia nu se pot întoarce în Republica Moldova.

Publicat:06.09.2024, 12:35

Francesca GÎNDEA, REPORTER PRO TV:  „În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, 7 profesori turci de la liceul Orizont au fost expulzați din Republica Moldova. Autoritățile au motivat atunci prin faptul că aceștia ar fi avut legături cu o grupare islamistă. Profesorii au fost scoși cu forța de mascații de la SIS din propriile locuințe sau încătușați în timp ce mergeau spre școală.”

În aceeași zi profesorii au fost expulzați cu un avion închiriat, în Turcia. Ulterior, toți au fost condamnați de o instanță turcă la pedepse cuprinse între 7 și 12 ani de detenție. Printre ei și Feidun Tufekci, care s-a ales cu o sentință de 7 ani și jumătate de închisoare. Bărbatul a fost eliberat după ce a ispășit jumătate din termen, însă chiar și așa, nu poate reveni la familia sa, care a rămas în Republica Moldova.

Vadim VIERU, AVOCATUL FAMILIEI TUFEKCI:  „Nu poate părăsi teritoriul Turciei din mai multe impedimente legate de serviciul de probațiune. Inclusiv, ar fi dificultăți în procesul de perfectare a unui act de identitate.”

Avocatul familiei Tufecki susține că în acești 6 ani, profesorii nu au primit încă răspunsuri despre motivele expulzării și nici soluții pentru a reveni în Moldova.

Vadim VIERU, AVOCATUL FAMILIEI TUFEKCI:  „Au existat situații în care reprezentanți politici de un nivel foarte înalt au fost în Turcia în această perioadă de 6 ani și aparent, din informațiile publice, nu au realizat acțiuni care ar ușura soarta profesorilor turci și nu au solicitat ca aceștia să fie transferați în Republica Moldova.”

Nu am reușit deocamdată să aflăm câți profesori au fost eliberați din detenție. La Chișinău, în cazul acestei operațiuni dubioase, a fost pornit un dosar penal la două luni de la expulzare, iar singurul condamnat în acest caz este fostul director SIS, Vasile Botnari, care s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei și se plimbă în libertate.  

Vadim VIERU, AVOCATUL FAMILIEI TUFEKCI:  „Ultima decizie a instanței de apel a fost atacată de câtre doamna Tufekci cu recurs.”

Între timp, a mai fost deschisă o cauză penală.

Vadim VIERU, AVOCATUL FAMILIEI TUFEKCI:  „O altă cauză penală care a fost inițiată ca rezultat a plângerii doamnei Tufekci în legătură cu persoane care au participat la procesul de reținere, răpire, se află la etapa de urmărire penală la PCCOCS.”

Acum trei ani, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotărât că Republica Moldova a încalcat drepturile cetățenilor străini care au fost expulzați, obligând statul nostru să achite câte 25 de mii de euro fiecărei familii. Anterior, mai multe voci au afirmat că expulzarea profesorilor turci ar fi fost o recompensă oferită Turciei în urma unei înțelegeri dintre președintele turc, Recep Erdogan cu Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, lucru negat de cei din urmă.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.